Vier brandweerlui gewond bij brand in Lotusfabriek Meise

De brand in de Lotus-fabriek in Meise is na een heropflakkering onder controle. In de vooravond wakkerde het vuur weer aan nadat een deel van een muur was ingestort. Daarbij zijn ook vier brandweerlui gewond geraakt. Dat meldt burgemeester Jos Emmerechts van Meise. Het nablussen zal nog de hele nacht in beslag nemen.

Kort voor 16.00 uur leek het opnieuw dat de brand onder controle was,  maar de gedeeltelijke instorting van een muur zorgde ervoor dat het vuur opnieuw opflakkerde. Vier brandweermannen raakten daarbij  lichtgewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Twee Lotus-werknemers die bij de aanvang van de brand rook hadden ingeademd en ook naar het ziekenhuis gebracht waren, hebben dat intussen dan weer kunnen verlaten.

De brand veroorzaakte al van bij het begin een dikke zwarte rook en heel wat geurhinder maar de rook bleek uit metingen van de Civiele Bescherming niet giftig. Omwonenden kregen wel de raad ramen en deuren gesloten te houden.

Het vuur brak kort voor 11 uur uit, vlakbij een koelcel aan de vanillewafellijn. De juiste oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Volgens burgemeester Jos Emmerechts van Meise zou daar pas morgen enig licht op kunnen geworpen worden.

Gecontroleerd uitbranden

Verschillende brandweerkorpsen uit de regio waren vier uur in de weer om het vuur te bestrijden. Omdat de bluswerken bleven aanslepen, zag de brandweer zich gedwongen de fabriek gecontroleerd te laten uitbranden.

De brandweer stelde ook alles in het werk om te vermijden dat het vuur zou overslaan naar het nabijgelegen koerierbedrijf. "De bedrijfsleider van dat bedrijf heeft al zijn personeel naar huis gestuurd omdat het nog uren zal duren voor het bedrijf opnieuw toegankelijk zal zijn", zegt de burgemeester. "We hebben ook een 25-tal bewoners uit de omgeving geëvacueerd. Zij worden, samen met de Lotus-werknemers, opgevangen bij het OCMW."

BELGA
BELGA

Luikse wafels en vanillewafels
Hoe het bij Lotus nu verder moet met de productie, is onduidelijk. In Wolvertem wordt jaarlijks vijf miljoen kilogram aan Luikse wafels en vanillewafels geproduceerd. "Dat er grote gevolgen zullen zijn, is een feit", zegt CEO Jan Boone. "Hoe lang de heropstart zal duren is nu nog niet duidelijk. De brand heeft heel wat water- en rookschade veroorzaakt, maar we hopen zo snel mogelijk weer operationeel te zijn. Het belangrijkste is echter dat niemand gewond is geraakt."

Een deel van de productie zal alvast kunnen worden opgevangen in de fabriek van Lotus in Courcelles, waar ook wafels worden geproduceerd. Ook daar brandde het onlangs.

In Wolvertem werken een 50-tal mensen. Lotus heeft in ons land productievestigingen in Lembeke, Eeklo, Oostakker, Wolvertem en Courcelles.

BELGA
BELGA