Vier Belgische soldaten uit Eerste Wereldoorlog herbegraven in De Panne

BELGAONTHESPOT
Op de Militaire Begraafplaats van badstad De Panne zijn deze namiddag vier Belgische soldaten herbegraven die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werden vanochtend van Diksmuide, waar ze in 2016 werden gevonden, in een authentieke Ford T-ambulance naar De Panne gebracht. Onder andere minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) woonde de plechtigheid bij.

De lichamen kwamen rond 15.30 uur aan op de Militaire Begraafplaats van De Panne, de grootste Belgische militaire begraafplaats van ons land met 3.366 gesneuvelden. Minister Vandeput gaf een toespraak en bracht een boodschap van vrede mee. Nadien werden de lichamen één voor één uit de ambulance gehaald en voor het graf gelegd, gevolgd door enkele getuigenissen en een bloemenhulde. Ook de Last Post weerklonk. De vier krijgen een eigen zerk. 

Gudrun Steen

DNA

Bij de plechtigheid waren ook enkele familieleden van de slachtoffers aanwezig.
"Het is uniek dat Belgische soldaten nog gevonden en herbegraven worden. Het was al van 1975 geleden", aldus Franky Bosteyn van het War Heritage Institute. "We hebben de weg afgelegd die ze honderd jaar geleden hadden moet afleggen. Ze waren tijdelijk begraven in Diksmuide, maar de lichamen zijn verloren gegaan in het strijdgewoel tijdens en na 1914." De datum van de herbegrafenis is niet toevallig gekozen. De begraafplaats in De Panne werd exact honderd jaar geleden in gebruik genomen.

De vier lichamen werden ontdekt tijdens een archeologisch bodemonderzoek in Diksmuide in 2016. Drie van de soldaten konden dankzij uniformknopen gelinkt worden aan het 12de linieregiment. Ze moeten gesneuveld zijn tussen 16 oktober en 10 november 1914. Uit onderzoek kwamen drie namen naar boven: Petrus Pintens, Gerard Joseph Dethier en Félix Jacquet. De twee eersten konden geïdentificeerd worden aan de hand van DNA van familieleden, door deductie kwam ook de naam Félix Jacquet naar boven. 

Het vierde lichaam werd verderop gevonden en bleek van een soldaat van het 11de linieregiment te zijn, maar een naam kon niet achterhaald worden.

Gudrun Steen
BELGAONTHESPOT13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc De Waegeneer

  @ Johan Coppens een beetje respect is hier wel op zijn plaats, het zijn nog altijd mensen geweest die gevochten en gesneuveld zijn voor ons. Rust zacht helden!!!

 • Peter Van de Velde

  Wel Johan Coppens, zo dacht ik er ook over. En daarbij , voor wie doet men dat...zij weten er niets van, waarschijnlijk enkel om de moraal te zalven. Fini is fini en zo zal het altijd blijven.

 • Robby Beauprez

  Jammer dat deze soldaten gestorven zijn in de hoop beter belgie maar jamer voor hun opoffering want het is voor Nieks geweest !! Respect voor deze jongens en familie rust zacht Amen

 • Febe Chapin

  Lichamen? Was er buiten hun kledij nog iets over eigenlijk? In welk staat ze ook waren, ze verdienen alle respect en onze dank voor hun dienst.

 • Ludovic De Beuckeleer

  zij hebben het hoogste geven , hun leven voor ons , en dat word vlug vergeten . slaap zacht jongens .