Videobeelden tonen hoe Brugse agenten rake klappen krijgen bij controle: "Gezag wordt minder en minder aanvaard"

Twee agenten hebben vorige week rake klappen gekregen in Brugge. In een filmpje is te zien hoe de agenten worden aangevallen nadat ze een wagen staande hadden gehouden. "Er is nooit een reden om zomaar op de politie te slaan", reageert burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).

Vorige week donderdag hielden twee agenten een auto tegen die over een volle witte lijn was gereden. Eén van de inzittenden zette het meteen op een lopen, maar kon aan de andere kant van het station gevat worden. Net op dat moment komt diens broer weer aangereden met de wagen, waarna hij uitstapt en de agenten aanvalt. Omstaanders en een tweede agent kunnen de man uiteindelijk overmeesteren. De twee agenten zijn tot het einde van de maand werkonbekwaam.

Het parket besliste om de broers niet voor te leiden bij de onderzoeksrechter. Ze werden wel via snelrecht gedagvaard. Bestuurder Collintin N. (24) zal zich binnenkort voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen, passagier Jackson O. (21) enkel voor weerspannigheid. 

"Sommige mensen permitteren zich steeds meer"

Burgemeester Renaat Landuyt is niet te spreken over de aanval. “De politie is het laatste gezag op straat. Men moet dat zoveel mogelijk respecteren, ook in moeilijke omstandigheden. Er is nooit een reden om zomaar op de politie te slaan. Ik vrees dat dit te maken heeft met de tendens dat gezag minder en minder aanvaard wordt en dat sommige mensen zich steeds méér permitteren."

Dit incident is een extreem voorval, maar zeker niet alleenstaand. Dit jaar waren er bij het Brugse korps 19 gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen tegen de politie en 43 keer was er ongewapende weerspannigheid. In totaal waren de Brugse agenten in 2018 al 198 dagen werkonbekwaam door geweld tegen hen.

.
videostill .379 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martine Leenknegt

  Waarom hebben die agenten hun wapen niet getrokken er is toch geen twijfel mogelijk als je ze neerschiet dat het zelfverdediging is of ........zijn ze niet goed opgeleid ?

 • Jos Plessers

  @ali el Mahmoudi, misschien dan ook een jobke voor u?

 • DIRK VAN DESSEL

  In 1991 pas werd bij wet het Comité P opgericht. Het kan dus ook zo vlot afgeschaft worden zodat agenten zich zonder vrees tot onterechte stigmatisatie zullen kunnen verweren met matrak, taser, traangas, pepperspray en revolver.

 • Carl Parker

  Ali El Mahmoudi: de aanvaller was een echte man?

 • Berlinda Boons

  De wereld is om zeep pff...