Videobeelden duiken op van seconden nadat gewapende man werd neergeschoten aan station van Aalst

De hulpdiensten kwamen meteen massaal ter plaatse.
Rutger Lievens De hulpdiensten kwamen meteen massaal ter plaatse.
In het Oost-Vlaamse Aalst is woensdagavond aan het Stationsplein een man neergeschoten door de politie. Hij liep met een mes rond en had ook een vuurwapen bij zich, zo bevestigt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Toen de man gevraagd werd zich over te geven, gooide hij zijn mes naar de politie, waarop die het vuur opende. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Over zijn motief is voorlopig niets bekend.

De politie kreeg woensdagavond een melding van een man die rondliep met een mes in het station, zegt de burgemeester. "De politie is snel en efficiënt ter plaatse gekomen. De agenten hebben gevraagd aan de man om zich over te geven, maar hij heeft zijn mes naar de politie gegooid. De politie zag dat de man ook gewapend was met een vuurwapen. De agenten hebben de man moeten neutraliseren." Volgens getuigen waren er drie schoten te horen. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, maar zou buiten levensgevaar zijn.

De lokale politie kan geen details geven over het incident en verwijst door naar de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. De parketwoordvoerster kan alleen bevestigen dat er een schietincident heeft plaatsgevonden en dat de omstandigheden onderzocht worden. Over de motieven van de man is nog niets bekend.

Zelfverdediging

De plaats van de feiten werd afgezet voor een sporenonderzoek. Volgens de gebruikelijke procedure worden nu twee onderzoeken gevoerd: één naar de acties van de neergeschoten man en één naar de politiemannen, om na te gaan of er sprake was van wettige zelfverdediging.

(Lees verder onder de video)

Burgemeester D'Haese stelt dat uit de eerste gegevens zou blijken dat het geweld van de politie gerechtvaardigd was. "Ik heb overleg gehad met de korpschef. Alles wijst er volgens de eerste ingewonnen informatie op dat het een zaak van wettige zelfverdediging van de agenten was. De man was gevaarlijk, want dubbel gewapend", zegt de burgemeester.

De man was gevaarlijk want dubbel gewapend

Christoph D'Haese, burgemeester van Aalst

De identiteit van de verdachte is nog niet bekend. De agenten raakten niet gewond bij de interventie en er is ook geen melding van andere slachtoffers. Wel ontstond er bij cafégangers in de stationsbuurt even paniek. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.

De politie schoot een gewapende man neer aan het station in Aalst.
Koen Baten De politie schoot een gewapende man neer aan het station in Aalst.
De politie kwam massaal ter plaatse aan het station in Aalst.
rv De politie kwam massaal ter plaatse aan het station in Aalst.97 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Oplinus

  Van het ogenblik dat schietincidenten van politie agenten niet meer onderzocht worden zitten we in een politiestaat. Aan de reacties hieronder zijn er velen die dat precies willen. Het is niet omdat een incident wordt onderzocht dat dit afbreuk doet aan hun efficiënte aanpak waarvoor een compliment mag gegeven worden. Dat schietincidenten worden onderzocht is zowel in het belang van de Burger als van de politie.

 • alfred cool

  goed gedaan politiemannen jullie verdienen een medaillle

 • Mario Vanbergen

  Prima werk politie diensten. Moet gedaan zijn met die gedrochten die ons kwetsen of doden.

 • Jelle Fosselle

  Een hele proficiat aan de politie van Aalst?!?!

 • Cooks Roy

  Proficiat aan de politieagenten. Helaas is het nu bang wachten op het verdict van een wereldvreemde....