VIDEO. Trouwstoet zet buurt op stelten in Genk: rookwolk vult de straat én meerdere schoten afgevuurd

Trouwstoet in Genk.
rv Trouwstoet in Genk.
Op videobeelden die op Facebook zijn verspreid, is te zien hoe enkele bestuurders het gisteren erg bont hebben gemaakt tijdens een trouwstoet in Waterschei, bij Genk. Het verkeer wordt geblokkeerd, een rookwolk veroorzaakt door slippende banden vult de straat en er wordt zelfs geschoten, al dan niet met een alarmpistool. 

Het voorval vond gisteren plaats aan de Stalenstraat in Waterschei, bij Genk, waar familie en vrienden het tijdens een trouwstoet weer bont maakten. Dit keer verzamelden de wagens aan de populaire winkelstraat en blokkeerden ze de weg. Een bestuurder slipt fel met zijn banden waardoor er heel wat rookontwikkeling ontstaat. Niet veel later doen ook andere bestuurders hetzelfde en hangt er dikke rook. Intussen hoor je geweerschoten, al dan niet van een alarmpistool. 

Onder meer uit reacties op sociale media is af te leiden dat mensen in de buurt flink schrokken, toen er schoten klonken. "De klanten sprongen allemaal omhoog bij het horen van de schoten", klinkt het bij een getuige die aanwezig was in een kapsalon in de straat.

De politie kreeg enkele oproepen binnen over de stoet, maar toen ze ter plaatse kwam, waren de betrokkenen al vertrokken, meldt de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V). De burgemeester heeft de politie opgedragen om in de mate van het mogelijke voor verhoogd toezicht te zorgen.

"Dit tolereren we niet"

Dries benadrukt dat feesten mag, maar "dit tolereren we niet". "Dit kan niet voor de openbare orde. De politie zal een onderzoek voeren op basis van de videobeelden en indien mogelijk betrokkenen identificeren." Genk zal ook bekijken hoe het preventief te werk kan gaan om de bevolking duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet door de beugel kan.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir, die bij de verkiezingen in oktober de N-VA-lijst trekt in Genk, haalt zondag in een Facebook-post hevig uit naar de feestvierders. "Dit is wat ik bedoel met het duidelijk aangeven van grenzen. Dit pikken we niet meer. Dit is geen uiting van vreugde bij een huwelijk. Het is een demonstratie van dominantie door één bepaalde groep die zich onaantastbaar voelt. (...) Zwaaien met pistolen op de openbare weg. Gaat het nog? Ze menen dat de verkeersregels en regels van fatsoen niet voor hen gelden. Alarmpistool of niet? Wie doet zoiets. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Dat is een proces waarbij men zich geleidelijk onaantastbaar voelt. En het moet stoppen. Ik eis dat het bestuur niet meer laat betijen." 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts vindt het "onbegrijpelijk dat sommigen hun les nog niet geleerd hebben". "De heisa van de afgelopen weken heeft er alleszins voor gezorgd dat zowel de federale als de lokale politie alerter geworden is voor dit wangedrag. Dat zal in deze zaak niet anders zijn. Zo'n gedrag is niet alleen ongelooflijk egoïstisch, maar ook nog eens ongelooflijk dom. Zeker als je weet dat alles gefilmd wordt. Boontje komt dra om zijn loontje", aldus Weyts.
609 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Michel Moer ::Misschien. Maar ik begin te denken dat er het land van hun afkomst (Turkije?) achter deze provocatie zit , en waarschijnlijk alle kosten en boetes betaald. Met enig doel het Westen te provoceren. Beter zou zijn die "huwelijks stoeten" te verbieden, op straf van uitwijzing en afnemen van Belgische paspoort. Nooit meer terug toelaten in België. Anders stopt dat toch nooit of wij moesten terug schieten. Dan zal de politie wel erg streng optreden tegen eigen volk.

 • Michel Moer

  Heel simpel op te lossen. Een huwelijk is een evenement en dus is de organisator, het koppel dus, verantwoorfelijk voor dit evenement. Een hoge boete voor het koppel, zeg maar 50.000€ bijvoorbeeld opleggen en het is opgelost. Er zullen geen stoeten meer zijn.....probleem opgelost.

 • Jef Lois

  Dries is een leugenaar samen met politie ze doen er niks aan integendeel telkens achter de feiten aan lopen want het zijn kiezers he Dries. Jullie weten op voorhand waar en wanneer er een trouw is plaats politie aan gemeente huis en de weg naar de feest zaal het is direkt gedaan maar dan kost het u stemmen he Dries. Huchelaars

 • Patrice Haemers

  Tijdens het schieten durfden vele mensen niet vanuit de winkels naar buiten komen.En velen samen met hun kinderen waren zéér angstig,is dit nog normaal?Dit vereist zéér duidellijke en strenge straffen,men zou hier zelfs best een voorbeeld van zware strafmaat op stellen zodat zulke criminele feiten in de toekomst ontmoedigd worden.

 • Rene Van Malderen

  Het is normaal dat de politie hier te laat komt , mag niet van burgemeester , hij zou anders zijn allochtone kiezers verliezen , en dat zou een ramp zijn . Laat al die herrie makers voor goed het land uit zetten , wij zouden er goed bij varen en zeker ons land , dit gaat echt te ver .