VIDEO. Studenten verstoren debat met Macron en Michel aan Waalse universiteit: “U bent een leugenaar”

AFP
Het debat tussen studenten van de Université catholique de Louvain (UCL) en de Franse president Emmanuel Macron en premier Charles Michel is vanochtend kort verstoord door een drietal actievoerders. De betogers hielden een spandoek in de lucht en gooiden papier in het rond. Ze konden snel door de veiligheidsdiensten worden weggebracht.

Macron en Michel waren al een tijdje in debat met studenten toen een aantal actievoerders plots de aula van de UCLouvain binnendrong. Ze hielden een spandoek in de lucht en strooiden papiertjes in het rond, terwijl een van hen de Franse president een “leugenaar” noemde.

Reuters

“Jullie hebben bloed aan handen”

Macron maande de jongeman aan de zaal niet te vervuilen, want “iemand moet dat papier straks oprapen en dat zal u niet zijn”. Hij benadrukte dat hij gerust naar de kritiek van de betogers wilde luisteren, maar die hadden de zaal intussen verlaten onder begeleiding van de veiligheidsdiensten.

Macron en Michel pleitten tijdens het debat opnieuw voor een “Europa met verschillende snelheden”. “We hebben een radicale nieuwe manier van werken nodig in Europa: wie tegen iets is, neemt niet deel aan het project, maar blokkeert ook niet de anderen”, zei Macron. 

Premier Michel spoorde de studenten - en tegelijkertijd alle Europeanen - aan om “zich het Europese project opnieuw eigen te maken”. “Burgers hebben die verantwoordelijkheid”, aldus de premier. 

Iemand moet dat papier straks oprapen en dat zal u niet zijn

President Emmanuel Macron

“Stoppen met denken in cijfers”

Beide leiders werden eerder op de ochtend al onthaald door een tiental betogers vlak voor de ingang van de Aula Magna in Louvain-La-Neuve. De manifestanten hadden de straat besmeurd met vals bloed, om aan te tonen dat Michel en Macron “bloed aan de handen hebben”, onder meer door de “neoliberale politiek” die de Belgische en Franse regeringen voeren.

De studenten betoogden in de eerste plaats tegen besparingen op sociale zekerheid, maar ook tegen het klimaat- en migratiebeleid in de beide landen.

“We weten dat deze actie sommige mensen zal choqueren, maar we willen aantonen dat beleid echte mensen treft en dat men moet stoppen met denken in cijfers”, zei studente Elisa Raman. “Als student is het onze verantwoordelijkheid om aan te tonen in welke wereld wij willen leven.”

Reuters

Bezoek aan Molenbeek

Vanochtend bracht president Macron ook een bezoek aan Molenbeek. Hij was er samen met zijn vrouw Brigitte te gast in het kunstencentrum La Vallée, waar ze kennismaakten met de voornaamste actoren uit het sociale, economische en culturele leven van de Brusselse gemeente.

Dat de Macrons op de tweede dag van hun staatsbezoek Molenbeek met een bezoek vereerden, is op zijn minst opvallend te noemen. De Brusselse gemeente kwam namelijk fel in de schijnwerpers te staan omdat er verschillende terroristen uit Molenbeek betrokken waren bij de aanslagen die op 13 november 2015 in Parijs aan 130 mensen het leven kostten.

De Franse president zei daarover dat “het ergste zou zijn om wat er gebeurd is gelijk te stellen met de buurt in zijn geheel”. Hij benadrukte dat “degenen die er wonen, niets te maken hebben met wat er is gebeurd”. 

Macron toonde zich voorts erg onder de indruk van de ondernemersgeest van de Molenbeekse jongeren.

De Franse leider werd tijdens het bezoek vergezeld door koning Filip en koningin Mathilde. Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans (MR) tekenden present. Zowel koningin Mathilde als Brigitte Macron kregen bij het vertrek een boeket bloemen.




32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vandekempen bart

  wat kwam macron hier eigenlijk doén? reclame maken voor het open grenzen vn immigratiepacht. en voor het overige?

 • Marieke Marcelis

  Waarheid wordt de mond gesnoerd

 • Jan Van Rompaey

  Ik vind dat een schitterend gebeuren. De wereld ziet hoe de leugenaars in hun hemd gezet worden: in hun blootje. Meer van dat !

 • Lucien Peeters

  Het wordt een complete ramp voor MR in Wallonië en Brussel op stemmenaantal wat al duidelijk te merken was bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. De Franstaligen zien Michel als een verrader, zoals N-VA dat in het verre verleden was voor België.

 • van roy jozef

  bij een eventuele splitsing van Belgie, wordt wallonie een deel van Frankrijk, wedden?