VIDEO. Omstaanders bevrijden 91-jarige bestuurder uit gecrashte auto in Gent

De reddingsactie.
HLN De reddingsactie.
Een wagen is dinsdagmiddag om 12.15 uur in de Gentse Watersportbaan beland. In de auto zat een 91-jarige man. Hij kon ongedeerd uit het voertuig worden gehaald door omstaanders. 

“In de wagen zaten een 91-jarige bestuurder”, zegt woordvoerder van de Gentse politie, Matto Langeraert. “Hij raakte lichtgewond en zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.” Het ongeval gebeurde door een stuurfout. “De man is tegen de hoge stoeprand gereden en heeft erna een verkeerde stuurbeweging gemaakt. Hierdoor reed hij het water in.” De wagen kwam een vijftal meter van de oever tot stilstand en begon traag te zinken.
Enkele voorbijgangers zagen het ongeval gebeuren en stopten onmiddellijk hun wagen. Ooggetuigen zagen hoe twee moedige omstaanders hun kleren uitdeden en in hun ondergoed richting het water gingen.  Een van de twee mannen doken vervolgens het water in. 

Een van de twee redders zwom naar de achterkant van de wagen waar hij de koffer kon openen. De oudere man kon zijn gordel losmaken en werd via de koffer uit zijn zinkend voertuig gehaald. Inmiddels was de mug en andere hulpdiensten al toegekomen. Toen de bejaarde man met hulp van de tweede man aan de oever kwam, kreeg hij al de eerste zorgen toegediend. 

Drie kwart onder water

“Die auto lag bijna in het midden van het water”, zegt een ooggetuige. “Het leek niet goed af te lopen, die auto zat al drie kwart onder water toen die twee mannen besloten er in te springen. Een geluk dat ze er snel bij waren en die mensen er uit kregen. Het kon allemaal anders gelopen zijn, het zijn echte helden.”

De auto werd door het duikteam van brandweerzone Centrum naar de kant gesleept, waarna hij uit het water werd getakeld. Liters water stroomden uit de wagen. Opvallend, de auto kon tegen een stootje, de ruitenwissers veegden het overtollige water weg tijdens de takeling. Het verkeer kon over één rijstrook aan de Watersportlaan, de Gentse politie kwam ter plekke om het verkeer te regelen. 

Eerdere incidenten

In de Watersportbaan overleed dit jaar in juni nog een 30-jarige man, toen die ’s nachts het water probeerde over te zwemmen. Hij kwam halverwege in de problemen. Zijn vrienden sprongen nog in het water om hem te redden, maar ze konden hem niet vinden.

Op diezelfde plek waar de auto het water inreed, werd begin juli de scanwagen van het Gentse Mobiliteitsbedrijf vernield. De scanwagen, een testproject, rijdt langs geparkeerde auto’s, scant hun nummerplaat en checkt of ze een geldig parkeerticket hebben. Het testproject van het Mobiliteitsbedrijf was nog geen maand oud toen het ongeval gebeurde.

De wagen dreef in het midden van de Watersportbaan.
Jürgen Eeckhout De wagen dreef in het midden van de Watersportbaan.
De wagen belandde in het midden van de Watersportbaan.
Jeffrey Dujardin De wagen belandde in het midden van de Watersportbaan.60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonas De Grave

  Omstanders zagen... iemand die ogenblikken later aankwam en in het water sprong omdat niemand anders dat deed.

 • Tina Colpaert

  Super van deze echte mannen! En voor de oudere laat het een lesje zijn neem openbaar vervoer op die ouderdom!

 • Veronique Bex

  Dikke proficiat aan aan die 2 mannen, super wat jullie gedaan hebben, mijn respect hebben jullie !

 • gert lans

  Ook er als je op die ouderdom nog zo aan je einde zou komen !

 • Kris De Smet

  Helden!