VIDEO. Na 9 jaar begint het proces over de treinramp in Buizingen, wat gebeurde er die dag?

Proces zal vandaag ingeleid worden voor de Brusselse politierechtbank

Voor de Brusselse politierechtbank is vandaag het proces ingeleid over de treinramp die op 15 februari 2010 het leven kostte aan 19 mensen. Daarbij is meteen gebleken dat het proces maanden in beslag zal nemen. De rechtbank zal op 19 februari de technische experts verhoren en nadien krijgen de partijen de kans om hun geschreven conclusies uit te wisselen. Intussen betwist de verdediging van de treinbestuurder die volgens de experts door een stoplicht zou zijn gereden, de rechtsgeldigheid en de conclusies van die experts.

De treinramp vond plaats op maandag 15 februari 2010 vlakbij het station van Buizingen. De P-trein CR E3678 van Leuven naar ‘s Gravenbrakel botste om 08.28 uur bijna frontaal tegen de IC-trein E1707 van Quiévrain naar Luik-Guillemins. Het ongeval kostte het leven aan 19 mensen, onder wie de treinbestuurder van de IC-trein, terwijl minstens 310 personen gewond raakten. Bij hen bevonden zich de treinbestuurder van de P-trein en de 2 treinbegeleiders van beide treinen.

Het Brusselse parket vorderde meteen een onderzoeksrechter, die het onderzoek in handen gaf van de federale spoorwegpolitie en een college van 5 experts aanduidde. Op 14 februari 2012 legden de deskundigen een eerste verslag neer na een zeer uitgebreide en grondige expertise, waarna de onderzoeksrechter een aanvullend verslag vroeg, dat werd neergelegd op 14 februari 2014.

Expertiseverslag

“Maar onze cliënt heeft nooit kunnen en mogen deelnemen aan die expertises”, zeggen meesters Dimitri de Béco en Pierre Chomé, de advocaten van de treinbestuurder. “NMBS en Infrabel hebben dat wel kunnen doen, zij hebben zelfs nauw samengewerkt met de experts terwijl onze cliënt maar één keer verhoord is, nadat het expertiseverslag al was afgewerkt. De rechtbank mag bij haar beoordeling van de eventuele schuld van onze cliënt dan ook geen rekening houden met dat expertiseverslag. Dat de experts nu door de rechtbank verhoord zouden worden, is niet voldoende om zijn rechten van verdediging te garanderen, de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is daarover duidelijk.”

Ook volgens de advocaat van Infrabel, meester Laurent Kennes, stelt de niet-tegensprekelijkheid van het expertiseverslag een ernstig probleem, niet alleen voor de verdediging maar ook voor de rechtbank. Een nieuwe expertise laten uitvoeren, lijkt echter onmogelijk aangezien de verjaring met rasse schreden naderbij komt.

De rechtbank besloot uiteindelijk om zich nog niet uit te spreken over het probleem dat de verdediging opwierp, maar dat mee te nemen in haar beraad over het hele dossier.

Ongenoegen

De burgerlijke partijen op het proces over de treinramp in Buizingen hebben gemengde gevoelens bij de beslissing van de rechtbank om de pleidooien pas in september te laten plaatsvinden. Al tijdens de zitting zelf liet een andere burgerlijk partij zijn ongenoegen blijken.

“We verwachtten ons wel aan een nieuw uitstel”, zegt Anita Mahy van de vzw Treinramp Buizingen. “We wisten ook dat de advocaten van de treinbestuurder weer zouden proberen om het proces zoveel mogelijk te rekken. Dat is hen toch niet volledig gelukt want in februari horen we al de experts, al zullen de pleidooien pas in september plaatsvinden. In ieder geval is het hoog tijd dat het proces echt begint, het heeft allemaal al veel te lang geduurd.”

“Kennen jullie geen schaamte?” vroeg Panayotis Andronikos, die een zoon verloor in de treinramp. “Willen jullie echt zomaar deze bladzijde omslaan en die ramp vergeten? Wel, wij kunnen dat niet! Weten jullie wel hoeveel ongevallen er nog gebeurd zijn sinds de treinramp in Buizingen?” 

Treinbotsing van Buizingen (Halle)
Photo News Treinbotsing van Buizingen (Halle)Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.