VIDEO. Meisje hangt anderhalve minuut vast aan deur van rijdende lijnbus

screenshot
Een gekneusde arm en een gekneusd been. Het is als bij wonder alles wat Cato Costermans (14) overhoudt aan de dolle busrit vanochtend tussen Bekkevoort en Diest. “Zonder enige waarschuwing klapte die deur dicht terwijl ik uitstapte”, vertelt ze. “Enkele honderden meters hing ik half buiten de bus terwijl we langs geparkeerde auto’s zoefde. Het enige dat in mijn hoofd zat, was zeker niet loslaten.”  

“Aan de rotonde moest ik met vier vriendinnen afstappen”, vervolgt ze. “Drie vriendinnen stapten af en net op het moment dat ik door de busdeuren ging, klapten die zonder enig signaal of verwittiging dicht.” Met haar rechterbeen en rechterarm tussen de deur geklemd hing de tiener aan de bus. “Die zette direct aan om te vertrekken terwijl ik daar bijna volledig buiten hing”, zegt ze. “Mijn vriendin die als laatste zou afstappen heeft direct mijn arm beetgenomen en ze is beginnen roepen. Ook andere mensen op de bus hebben geroepen naar de chauffeur dat hij moest stoppen, maar het drong niet of toch pas heel laat door.”

“Het enige waar ik aan dacht was dat ik zeker niet mocht loslaten”, zegt ze. “Zonder mijn vriendin weet ik niet of ik het had kunnen volhouden. Ik had zelfs onder die bus kunnen vallen terwijl die wel vijftig of zestig per uur reed. Ik snap echt niet dat die chauffeur dit gemist heeft. Je kijkt toch in je spiegels?”

Mama Sandra kwam haar dochter na het incident op school afhalen. “Wat er gebeurd is, is gewoonweg schandalig”, zegt ze. “Die kinderen hebben geroepen en pas na tientallen seconden is hij gestopt. Ze hebben inderdaad niet aan de noodrem getrokken, maar wat wil je? Het zijn kinderen van 13-14 jaar die in paniek zijn.” 

Onderzoek

Bij De Lijn was men niet op de hoogte van het incident, maar na wat navraag bevestigde de chauffeur het voorval. Woordvoerster van De Lijn Sonja Loos: “Medereizigers sloegen alarm en de chauffeur stopte. Toen hij in zijn spiegel zag dat er het meisje aan de buitenzijde aanhing, opende hij de deuren. Het slachtoffer is gewoon de bus opgestapt en de chauffeur is door de drukte niet meteen naar achteren kunnen gaan. In dit geval was het misschien toch beter geweest dat hij hiervoor de tijd had genomen.

Intussen loopt een onderzoek, mogelijk gaat het om een technisch defect. De bus had normaal niet mogen kunnen vertrekken. Al onze bussen zijn uitgerust met een alarm. Als er iets tussen de deuren zit, gaat dit alarm af en kan de bus niet vertrekken. Er loopt een onderzoek naar het incident en ook de bus zal grondig gekeurd worden. Maar nogmaals, dit had niet mogen gebeuren.”

Bekijk ook:
136 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Benasque

  Ja Mark, ik neem regelmatig de bus en heb ik zulke situaties opgemerkt in overvolle bussen. Veilig is het niet dat passagiers vooraan tot tegen de voorruit staan "geplakt". De buschauffeur moet overzicht hebben zowel bij het afslaan naar rechts als het sluiten van de deuren. Stresserend is dat voor de buschauffeur. Kan het management oplossingen aanreiken met buitencamera's ?

 • Mark Daenen

  Louis, neem zelf eens de bus en dan zie je dat ze soms tot tegen de voorruit staan geplakt.. Die rode lijn heeft niet veel nut

 • Louis Benasque

  Het eerste wat elke chauffeur doet bij vertrek : in alle spiegels kijken. Ik vraag mij af hoe het gesteld is met de ogen van de buschauffeur : is hij medisch gekeurd ?

 • sofie achten

  Wel tijd hebben om te filmen, maar niet de bestuurder verwittigen, goe bezig de jeugd van tegenwoordig.En waarom die rode knoppen dienen in de bussen, zullen ze wel niet weten.

 • Nicole Borremans

  Natuurlijk moet die buschauffeur ook veel alerter zijn en zijn spiegels gebruiken maar los daarvan snap ik toch niet dat er blijkbaar wel tijd genoeg is om het gebeuren te filmen maar dat er niemand op het idee komt om op de rode alarmknop te duwen!!!Zotte kuren verkopen op de bus kan de jeugd dan weer wel,ook als het voor niks nodig is en ik kan het weten als zeer regelmatig busgebruiker,een bron van ergernis!