VIDEO. Kortrijks raadslid gaat zwaar uit de bocht met racistische scheldtirade: "Waar is je boerka, achterlijke koe"

Facebook, Peter Lanssens
Op het internet is een filmpje opgedoken van een scheldtirade tussen Kortrijks gemeenteraadslid Steve Vanneste en de uitbaters en bezoekers van een nachtwinkel in Marke, vlak bij zijn woonplaats. Vanneste, die bij de verkiezingen de derde plaats zou krijgen op de Vlaams Belang-lijst, gaat verbaal wild tekeer en uit tal van racistische verwensingen.

Vanneste is zichtbaar dronken, en gooit hen allerlei verwijten naar het hoofd. "Onnozel stuk makak uit een of ander kutland", "waar is je boerka, achterlijke koe". Er volgen ook enkele bedreigingen: "Je moet zwijgen of ik sla op je muil" en "ik ken enkele Albanezen".

Vanneste zetelt nu nog als onafhankelijke, maar bij de volgende verkiezingen zou hij de derde plaats zou krijgen op de Vlaams Belang-lijst. "Bepaalde uitspraken, van beide partijen trouwens, kunnen niet door de beugel", zegt lokaal voorzitter Wouter Vermeersch. "Dit is niet de stijl en het taalgebruik die wij hanteren. Ik zal met Steve een gesprek hebben om de woordenwisseling van die nacht aan te kaarten."

"Ik heb Steve ondertussen al kort telefonisch gehoord", zegt Vermeersch. "Hij ziet dat ook in en leert hier uit. Steve heeft gezegd dat hij bereid is om afstand te doen van zijn derde plaats, als dit incident de partij zou schaden, maar we gaan daar voorlopig nog geen beslissing over nemen."

De uitbater van de nachtwinkel en zijn moeder, die het filmpje maakte, hebben intussen een klacht ingediend tegen Vanneste voor discriminatie en bedreigingen. Er loopt een onderzoek. Als er een veroordeling komt, kan dit gevolgen hebben voor zijn mandaat als gemeenteraadslid.

De vinnige discussie duurde bijna dertien minuten. Bekijk het volledige Facebookfilmpje hieronder. 
213 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Daiko Katana

  Hij zegt: ik ken enkele Albanezen. Is dat dan niet het ultieme bewijs dat hij niet racistisch is?

 • Filip Decoster

  ironisch hoe iedereen die het racisme hier verdedigt onder het mom van de vrije meningsuiting of onder de sluier van het arme slachtoffer dat nooit mag spreken, in de kern toch duidelijk lijkt te weten dat er iets niet klopt met hun idealen, aangezien ze er niet eens voor uit durven te komen dat ze racist zijn...

 • tijs Schelstraete

  Er zijn "geen twee kanten aan dit verhaal" om dit goed te preten. Bedreigen is bedreigen. Racisme is racisme. Gewelddadig doen is gewelddadig doen. Zeggen dat je eerder al "makakken in elkaar geslaan" hebt is mentaal onstabiel zijn tot op het gevaarlijke af voor de maatschappij. Had die Vlaams Belanger een Marokkaan geweest hadden velen hier snel en duidelijk dat gedrag veroordeelt. Het VB hun fiere "Vlaamse normen en waarden" in actie.

 • Mike Dobbels

  Woorden worden bestraft in deze zaak... het jarenlange geluidsoverlastprobleem word dood gezwegen en in Brussel mag je ongestoord winkels plunderen en in brand steken... leve de maatschappelijke moraal.

 • Gustaaf Senrame

  Wij de Belgen hebben ons al veel laten verdrukken door verschillende nationaliteiten, en om niet uit de toon te vallen zijn we weer bezig,en dat er nog leeghoofden zijn die het nog altijd niet vatten. Dat de vrouwen maar tegen 2050 hun garderobe vernieuwen! Maar de uitspraken van de politieker waren er over.