VIDEO: Hevig onweer zorgt voor wateroverlast in Oost- en West-Vlaanderen, noodnummer 1722 tot morgenmiddag actief

De Lippenslaan in Knokke-Heist stond korte tijd blank. Een bewoonster deelde een filmpje op Facebook. Foto rechts: de brandweer spuit straten schoon in Maarkedal (Vlaamse Ardennen).
Lieve Temmerman - Ronny De Coster De Lippenslaan in Knokke-Heist stond korte tijd blank. Een bewoonster deelde een filmpje op Facebook. Foto rechts: de brandweer spuit straten schoon in Maarkedal (Vlaamse Ardennen).
Hevige onweersbuien hebben vanochtend voor wateroverlast gezorgd op verschillende plaatsen in Oost- en West-Vlaanderen. Onder meer in Knokke-Heist stonden verschillende straten, waaronder de bekende Lippenslaan, even blank. In Izegem sloeg dan weer de bliksem in. Het KMI laat inmiddels weten dat het noodnummer 1722 (voor niet-dringende brandweerinterventies) tot minstens morgenmiddag actief blijft.

In Oost-Vlaanderen heeft het onweer donderdagmorgen voor wateroverlast gezorgd in de omgeving van de Vlaamse Ardennen. Onder meer in Oudenaarde, Kruishoutem, Kluisbergen, Gavere en Ronse is er hinder, melden de brandweer en de lokale politie.

De brandweerzone Vlaamse Ardennen kreeg vanaf 6u30 tientallen oproepen voor wateroverlast. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en straten die blank staan. Onder meer in Oudenaarde, Kluisbergen, Gavere en Ronse zijn de hulpdiensten uitgerukt. In Kruishoutem stroomde er modder van de omliggende velden de straten op. De brandweer kan nog geen informatie geven over het totaal aantal oproepen, maar de situatie is op de meeste plaatsen onder controle.

(Tekst gaat verder onder de video)

Ook in West-Vlaanderen sloeg het onweer op verschillende plaatsen toe en viel er op korte tijd enorm veel regen.

De brandweer van de regio Midwest kreeg verschillende oproepen voor wateroverlast in en rond Roeselare. Daar konden de rioleringen het overvloedige regenwater na de wolkbreuk niet slikken. In Izegem sloeg de bliksem in, maar er was geen schade aan het gebouw.

De brandweer van de zone Westhoek werd in totaal een zevental keer opgeroepen, vooral voor wateroverlast in de buurt van Diksmuide. Zo was er in het centrum van Keiem een straat onder water gelopen en kampte ook een woning met wateroverlast. Daarnaast dreigde in Koekelare de kelder van een school onder te lopen. In een ondergrondse garage in Nieuwpoort stond het water tot op enkelhoogte. De brandweer moest ook in Geluwe en Poelkapelle nog tussenbeide komen. 

Ook in de omgeving van Knokke-Heist heeft het zwaar geregend. Enkele straten waaronder de centrale Lippenslaan stonden even blank, maar inmiddels is het water weggetrokken.

(Lees verder onder de video)

Na West- en Oost-Vlaanderen trok het onweer over de provincie Antwerpen, maar daar zorgde het voor minder problemen. In Antwerpen waaide wel een grote boom omver op de personeelsparking van ziekenhuis Stuivenberg. Drie autos raakten beschadigd, waarvan 1 zwaar.

De omgewaaide bomen beschadigde verschillende wagens op de personeelsparking van ziekenhuis Stuivenberg.
PLA De omgewaaide bomen beschadigde verschillende wagens op de personeelsparking van ziekenhuis Stuivenberg.

Ochtendspits

Het gure weer zorgde ook voor een ongewoon zware ochtendspits. In Vlaanderen stond er tussen 8 en 9 uur even 259 kilometer file, de op één na drukste ochtendspits dit jaar, zo bevestigt het Vlaams Verkeerscentrum. Voor heel België was er een piek van 411 kilometer file, bericht de verkeersredactie van de VRT, een record voor 2018.

Naast de normale ochtendfiles rond Brussel en Antwerpen was er ook verkeershinder op atypische plaatsen. Bijvoorbeeld in de omgeving van Lummen en rond Gent was er meer file dan normaal.  De zwaarste ochtendspits voor Vlaanderen dit jaar was op 22 maart, toen er alles samen 263 kilometer file stond, aldus het Verkeerscentrum.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederik Naert

  Is ook niet moeilijk al dat onweer, de temperaturen zijn abnormaal hoog ook.

 • linda renneboog

  en wij maar uit drogen bij ons niks we smeken om een beetje regen

 • Karel Van Campenhout

  Is diene burgemeester niet meegespoeld.

 • Wim Labuche

  nog meer bomen kappen

 • danny buyse

  In Gavere wateroverlast? Dat zal dan alleen maar een paar ondergelopen kelders zijn. Deze ochtend heb ik er in gestaan en het was niet meer dan een stevige regenbui met en paar bliksems en donders. Woon al meer dan 10 jaar in Gavere en het heeft er al veel harder geregend dan deze morgen.