VIDEO. Eén dode en zwaargewonde nadat stelling instort naast Antwerpen-Centraal: “Enorme ravage”

Patrick Lefelon
Naast het station van Antwerpen, in de Pelikaanstraat, is een 20 meter hoge stelling aan een bouwwerf in elkaar gestort. Daarbij liet een arbeider het leven en raakte een andere zwaargewond. Er zijn zoals verwacht geen bijkomende slachtoffers meer gevonden. De ravage was enorm.

Het dodelijke slachtoffer is een 40-jarige arbeider uit Turnhout. Een 35-jarige collega uit Oostmalle raakte zwaargewond en is met verschillende breuken naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel, meldt de politie. De twee slachtoffers zijn werknemers van onderaannemer Smits Algemene Bouwwerken uit Ranst. Ze voerden metselwerk aan de gevel uit op de 6de en 7de verdieping van een hotel in aanbouw, toen de stelling plots instortte. Hun collega’s worden opgevangen door slachtofferzorg van de politie.

Er waren geen aanwijzingen dat er nog mensen onder het puin lagen, maar de politie kon daarover lange tijd geen uitsluitsel geven. Tijdens een eerste zoekactie met speurhonden werden alvast geen andere doden of gewonden gevonden, pas tegen de avond werd duidelijk dat er inderdaad geen bijkomende slachtoffers zijn. 

Handwerk

De brandweer is kort voor de middag begonnen met de berging van het puin. Een huzarenstukje, want alle buizen van de stelling moeten manueel uit elkaar worden gehaald. Omstreeks 19 uur is de brandweer nog steeds puin aan het ruimen. Volgens de lokale politie zou dat werk rond 20 uur afgerond worden.

Het is nog onduidelijk hoe de circa 20 meter hoge constructie van bouwbedrijf Cordeel kon instorten. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar het ongeluk.

Marc De Roeck

De politie heeft de Pelikaanstraat naast het station Antwerpen-Centraal inmiddels weer vrijgegeven. Dat meldt De Lijn rond half een ‘s nachts. 

Buslijnen 17, 20, 21, 32 en 191 kunnen zo hun normale traject naar het Centraal Station hervatten, zegt De Lijn. Ook worden bushaltes Mercatorstraat, Kievitstraat en Centraal Station opnieuw bediend.

Eerder was de straat volledig afgezet door de politie. Die vraagt op Twitter om de omgeving te vermijden en plaats te maken voor de hulpdiensten. Ook was het interventieplan afgekondigd.

Toon Verheijen
Marc De Roeck
Marc De Roeck
Patrick Lefelon
Toon Verheijen
David Acke
Patrick Lefelon
Patrick Lefelon84 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • dirk robijns

  Te weinig ankerpunten in de gevel geplaatst. Rap rap

 • jo vandenberghe

  Er zijn zware beroepen,maar ook gevaarlijke beroepen.Mensen die het leven laten op hun werk,jammer genoeg nog véél te veel.Wie ze ook zijn het blijven mensen.

 • José Gonzales

  Erg heel erg en ben er zeker van dat het allemaal niet gecontroleerd word zoals het zou moeten zijn. Nauwelijks controles ja da zegt genoeg! Sterkte aan de families.

 • José Gonzales

  Inderdaad veel onderaanemingen!

 • alain schils

  Je mag het niet op voorhand zeggen maar waarschijnlijk een slachtoffer van het geldgewin.