VIDEO. Dries Van Langenhove en Kathleen Cools clashen in explosief interview

VRT NWS
In het actualiteitenmagazine Terzake op Canvas heeft een explosief interview plaatsgevonden met Dries Van Langenhove, de oprichter van de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Vandaag werd bekend dat hij als onafhankelijke kandidaat de Kamerlijst van Vlaams Belang in Vlaams-Brabant zal trekken en toen journaliste Kathleen Cools hem daar enkele kritische vragen over wilde stellen, trok hij hard van leer tegen haar.

Zo wilde Cools onder meer van hem weten of zijn engagement op de Vlaams Belanglijst niet in tegenspraak was met eerdere uitspraken dat de partijpolitiek “rot” is en dat hij niet “op kosten van de belastingbetaler” wilde leven. Toen hij benadrukte dat hij een partijonafhankelijk activist wilde blijven en Cools hem erop wees dat op een lijst staan politiek bedrijven is, haalde hij stevig uit.

Verscheidene keren praatte hij over de vragen van Cools heen of weigerde hij een concreet antwoord te geven. Hij bleef ook volhouden dat Cools hem dingen in de mond legde. 

Zo ging het onder meer over het feit of hij al dan niet in verdenking gesteld is naar aanleiding van de Pano-reportage over Schild & Vrienden, iets waarvoor een eventuele parlementaire onschendbaarheid van pas kan komen. Volgens Cools was dat wel degelijk het geval - iets wat het parket van Oost-Vlaanderen bevestigd heeft aan onder meer VRT NWS en De Standaard- maar Van Langenhove ontkende dat, noemde dat “leugens” en zei dat hij daar niet van op de hoogte was gesteld. “Als ik in verdenking gesteld zou zijn, dan zou ik dat wel weten”, fulmineerde hij. Wat ze fijntjes counterde met: “Als het gaat om een impliciete inverdenkingstelling, hoeft u daar niet van op de hoogte gesteld te worden.”

 Aan onze krant verklaarde parketwoordvoerster An Schoonjans dit: “Na de uitzending van Pano begin september 2018 is ons onderzoek opgestart. In die eerste dagen zijn er ook verschillende huiszoekingen gebeurd onder andere bij de toen in verdenking gestelde Dries Van Langenhove. Daarbij zijn verscheidene elektronische toestellen in beslag genomen zijn. Die zijn allemaal uitgelezen en dat materiaal wordt nog altijd uitgepluisd door de speurders.”

Verdenking

Van Langenhove verwees ook naar een stuk van Het Laatste Nieuws waarin zou staan dat hij niet in verdenking is gesteld, maar dat is onjuist. In het stuk staat letterlijk: “In het gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van de Pano-reportage is Van Langenhove trouwens nog altijd niet verhoord. ... ‘Het onderzoek is nog volop aan de gang. Over de inhoud kan niet gecommuniceerd worden in het belang van het onderzoek’, zegt de Gentse parketwoordvoerster An Schoonjans. ... Dat Van Langenhove nog niet ondervraagd werd, betekent niet dat hem niets zal ten laste gelegd worden.”

Het was niet zijn eerst ‘faux pas’ als het om de feiten ging. Ook toen hij het over een stuk had dat hij schreef voor het rechts-conservatieve weekblad ’t Pallieterke, betwistte hij wat er zwart op wit stond geschreven. Volgens Cools meldde hij daar eind december dat het geld op was en deed hij daar een oproep om geld te storten, wat Van Langenhove staalhard ontkende.

Letterlijk

Nochtans staat daar letterlijk: “Het idealisme van Schild & Vrienden en van mezelf botst meer dan eens op een gebrek aan middelen.”, “Misschien ligt het wel aan mij en maak ik door mijn afkeer voor klaagzangen te weinig duidelijk dat onze strijd botst op een gebrek aan middelen.” En “Schild & Vrienden steunen kan via het rekeningnummer …”

RV381 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lutgarde Jacobs

  De uitspraak van de Recht raakte mij diep in het hart. Ik geloof in Dries Van Langehove,..volgens mij heeft hij een oprecht hart,..toch hij word verkeerd beoordeeld,.. als ik Dries een bemoedigend woord mag toespreken je bent een held met het hart op de juiste plaats, vergeet niet dat het getal 3 een belangrijke rol speelt in deze situatie ( Alles met een getal drie heeft te maken met het lijdensweg van Jezus) weet dat er sowieso een overwinning zal plaats vinden.

 • Marc Camp

  Zoals het nieuws gekleurd is zijn vele reacties op dit forum zwaar gekleurd. Aan feiten heeft blijkbaar niemand boodschap en nog minder aan de waarheid. Maar we willen wel allemaal dat de pers de waarheid schrijft, maar dan echt de waarheid die we willen horen. En natuurlijk is het nooit goed voor iedereen. Hypocritie ten top. Vlaanderen houd nu eenmaal van leugenaars.

 • Marc Camp

  Het enige wat ik hier op dit forum kan afleiden is dat vele mensen de waarheden voor leuzgens aanzien en de leugens als waarheid. Iemand met een beetje verstand hoorde zo waar DVL over loog. En dat was bijna zo goed als over de ganse lijn. Spijtig voor iemand die de particratie weg wil en er democratie voor in de plaats wil. Iemand die wil regeren met een minderheid en dat democratisch noeemt.

 • Jonas Buyle

  Ik zie dat er na dit interview veel mensen zich andere vragen zijn gaan stellen. Er wordt dieper nagedacht en er worden meer nuances aangebracht. Het debat eindigt niet meer met iemand als racist te bestempelen.

 • Erik Van Herck

  Schandalig intervieuw, ik zou het daar gewoon zijn afgetrapt