VIDEO. Anonieme getuige: "Oog in oog gestaan met Bende van Nijvel en nummerplaat doorgegeven”

De anonieme getuige naast de robotfoto uit 2010 van een vermeend lid van de Bende van Nijvel, van wie de getuige vermoedt dat hij er oog in oog mee stond.
TV Oost De anonieme getuige naast de robotfoto uit 2010 van een vermeend lid van de Bende van Nijvel, van wie de getuige vermoedt dat hij er oog in oog mee stond.
4 september 1983 heeft het leven van een man voorgoed veranderd. Hij getuigt daarover anoniem bij TV Oost. Hij beweert dat hij die zondag oog in oog stond met een lid van de Bende van Nijvel. Een week later sloeg de bende genadeloos toe in een textielfabriek, waar ze de conciërge doodschoten.

De anonieme getuige was als jonge twintiger op 4 september 1983 foto’s aan het nemen van voorbijrijdende auto’s aan het kruispunt De Ster in Sint-Niklaas, als opdracht voor een cursus fotografie. Een van de wagens had hem bezig gezien en schakelde in de achteruitversnelling. In de auto, die uit de richting van Temse kwam, zaten drie mannen en vrouw. De getuige wou zich uit de voeten maken, maar een van de mannen uit de auto stapte op hem af. In het Frans zei hij dat ze van de gerechtelijke politie van Charleroi waren. Hij fouilleerde de getuige hardhandig en zwaaide met diens identiteitskaart: “Ik weet nu wie je bent”. Brutaal haalde hij ook het filmpje uit de camera en zei dat de man maar beter kalm bleef omdat ze wapens bij zich hadden. Ze reden daarna weer door richting Sint-Niklaas. De fotograaf bleef gechoqueerd achter, zegt hij aan TV Oost.

Op 10 september heeft de Bende van Nijvel het gemunt op de weverij Wittock-Van Landeghem in de Gasthuisstraat in Temse, op zo’n zeven minuten van plaats waar de getuige zes dagen eerder foto’s stond te nemen. Uit de fabriek, die nu helemaal afgebroken is, stal de bende zeven prototypes van kogelvrije vesten. De conciërge schoten ze dood, diens vrouw bleef zwaar gewond achter.

Verkenning

Volgens de anonieme getuige waren de mensen met wie hij de week tevoren onzacht in aanraking kwam die zondag op verkenning om de diefstal voor te bereiden. Hij herkende later ook op een van de robotfoto’s van de vermeende daders van bendeoverval in Aalst de man die hem had gefouilleerd.

De getuige had toen de nummerplaat van de verdachte wagen genoteerd. Hij deed er aangifte van bij de rijkswacht van Sint-Niklaas, maar werd naar eigen zeggen met een kluitje in het riet weggestuurd. Over de politieradio hoorde hij wel dat de bewuste nummerplaat op een “lange Griekse naam” stond ingeschreven, iemand uit Brussel. In het bendedossier komen drie Griekse namen voor, van wie twee gelinkt zijn aan verdachten. De getuige heeft nadien niets meer van de politie vernomen.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Boels

  Waarom wacht deze getuige zolang om nu pas terug naar de politie te gaan?

 • Willy Van den Houten

  Het is geweten dat Istvan Farkas en zijn echtgenote Bertha de Staerke meermaals op verkenning gingen op plaatsen waar later de Bende toesloeg.

 • SAM Bedfort

  Het is een doofpotoperatie. De overheid houdt op zijn minst een onderzoek tegen. En nu nog steeds, want het is terug oorverdovend stil.

 • David Lievens

  Frank Janssen, neen... daar heb je het fout. De overheid van toen heeft de boel toegedekt. In Dendermonde kwam justitie er heel dichtbij. Toen hebben ze alles uit hun handen getrokken en de zaak naar Bergen verhuist. Vanaf dan gebeurde er niets meer.

 • Erwin Erwin Mulder

  Uitpluizen? Veel te laat daarvoor. Hier zijn inderdaad zeeeer hoge pieten bij betrokken zij daar maar zeker van. Na heel het media gedoe van Vermassen is er nog geen millimeter beweging in dat dossier gekomen.Hoe zou dat komen?Dit dossier is dood en begraven net als het Patrice Lemumba dossier indertijd.Toen waren er ook heeel hoge pieten bij betrokken!Erwin De Mulder