VIDEO. 6 relschoppers opgepakt na geweld in Roeselare: "Eén man had duidelijk de bedoeling om agent te doden"

In Roeselare zijn vijf mensen bestuurlijk gearresteerd voor het geweld na de herdenkingsmars voor Moïse 'Lamine' Bangoura. Een andere amokmaker werd zelfs gerechtelijk gearresteerd voor beschadigingen en poging tot doodslag, maar zal niet worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk

Zo’n 300 mensen hielden gisterenavond een mars gehouden voor Moise Lamine Bangoura, die op 7 mei stierf toen hij uit zijn huurwoning werd gezet door de politie en een deurwaarder omdat hij zijn huur niet betaalde. De familie en kennissen van de 27-jarige jongeman legden een traject af tussen het Stationsplein en de Ronde Kom in Roeselare. Ze willen vooral antwoorden krijgen van de politie over de precieze doodsoorzaak van de jongeman. 

Tijdens de uithuiszetting was Lamine woedend en zeeg hij kort nadat hij in de boeien werd geslagen neer. Volgens het parket bracht de autopsie op het lichaam geen sporen van politiegeweld aan het licht, maar de familie van de man van Congolese origine is overtuigd van wel. Volgens hen vertoonde het lichaam van Lamine breuken en bloedingen. De organisatoren riepen op om het rustig te houden.  Maar na afloop van de mars liep de situatie toch uit de hand. Een twintigtal heethoofden bekogelden de politie met stenen. 

Het zag er lang naar uit dat het ook rustig zou blijven, maar toch ontstond er commotie toen de groep een andere weg wou nemen dan de vooraf afgesproken route. De politie kwam ter plaatse met een waterkanon, maar hoefde het niet te gebruiken. Enkele heethoofden onder de betogers gooiden met flessen in de richting van de politie en het waterkanon. Daarna zetten ze wel hun weg verder terug naar het station in Roeselare. De betogers scandeerden onder meer: “Justice Lamine”, en “Police assassins”.

De man had duidelijk de bedoeling om de agent te doden.

Carl Vyncke

Zes arrestaties

Na afloop van de mars liep de situatie opnieuw uit de hand, toen een twintigtal heethoofden de politie bekogelden met stenen. In totaal werden zes relschoppers opgepakt. Eén van hen wordt gerechtelijk vervolgd voor poging tot doodslag omdat hij een steen van dichtbij naar de politie wierp. Hij stond  de politie op te wachten op een hoek van het stationsplein. “Die man had een steen bij zich en wierp die vanop een vijftal meter naar de politie”, bevestigt Carl Vyncke van de lokale politie Riho aan VTM Nieuws.

“De man had duidelijk de bedoeling om de agent te doden.” Toen de man zag dat de politieagent de steen met zijn schild kon afweren, gooide hij een andere steen. Ook deze kon de agent ontwijken. De man kon vluchten, maar werd later op de avond klemgereden door de politie toen hij met zijn auto wou vertrekken. De man is geïdentificeerd, maar hij moet niet voor de onderzoeksrechter verschijnen. Het parket zal hem na verhoor laten beschikken.

De vijf andere amokmakers brachten de nacht door in een politiecel, maar mochten ondertussen beschikken.

"Onaanvaardbaar"

“Ik ben geschokt dat in een manifestatie tegen geweld een twintigtal heethoofden het toch nodig vond om geweld te gebruiken. Dat is onaanvaardbaar in onze stad”, reageert burgemeester Kris Declercq (CD&V) aan VTM NIEUWS.

Mars tegen politiegeweld in Roeselare.
Henk Deleu Mars tegen politiegeweld in Roeselare.
Optocht tegen politiegeweld in Roeselare
Henk Deleu Optocht tegen politiegeweld in Roeselare
Optocht tegen politiegeweld in Roeselare
Henk Deleu Optocht tegen politiegeweld in Roeselare
Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.
Alexander Haezebrouck Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.
Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.
Alexander Haezebrouck Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.
Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.
Alexander Haezebrouck Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.
Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.
Alexander Haezebrouck Optocht tegen politiegeweld in Roeselare.404 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fons wielandt

  hadden ze destijds die man geholpen was er niets gebeurd,,,,nu op straat komen en amok maken laat hun ware aard zien !

 • william Masson

  Er zit hier nog een half was communist te roepen dat het een volksopstand tegen neo liberaal beleid zou zijn. Nee het zijn ‘slachtoffers van oorlogen en mensen op zoek naar een beter leven’ die onze politie te lijf gaan en de boel vernielen omdat ze denken dat het hun ‘recht ‘ is. Uitwijzen allemaal die profiteurs.

 • jos meurrens

  Catalunia, 31 graden binnenshuis om 07:05 .

 • Lilianne Van Neylen

  Die mensen kennen enkel geweld. Dus dat passen ze ook hier toe. Afbreken en aanvallen kunnen ze, maar het familielid helpen toen het nodig was hebben ze wel niet gedaan

 • Kirsten Dumonier

  De politie staat in voor onze veiligheid, daar blijf je af! Genoeg is genoeg. Harder optreden AUB!