VIDEO. 12.500 of 20.000? Hoe tel je het aantal betogers op een klimaatmars?

In verschillende Belgische steden kwamen vandaag zowat 30.850 jongeren op straat om te demonstreren voor het klimaat. Het grootste aantal deelnemers zakte af naar Brussel, voor de vierde klimaatmars op rij. Daar verzamelden zo’n 12.500 jongeren aan het Noordstation. Maar hoe telt de politie zo’n massa? 

Het blijkt de taak te zijn van een teller die aangeduid wordt. Die stelt zich op ergens langs het parcours waar de agent een goed zicht heeft op de massa. Visueel wordt de massa in vakken opgedeeld en zo telt men hoeveel mensen passeren. Teller van dienst was vandaag Steven De Cock. We volgden hem tijdens de klimaatmars.

Extra hulpmiddelen

Het officiële cijfer van de aanwezige massa is een combinatie van de telling die op straat gebeurt met de informatie die in de commandopost binnenkomt,  onder andere gegevens van het openbaar vervoer. Dat zorgde ervoor dat het cijfer van de telling nadien nog bijgesteld werd.

“Bij manifestaties van de vakbonden bijvoorbeeld geven zij ons door hoeveel bussen er naar Brussel komen en dan hebben we al een eerste indicatie van hoeveel mensen er zijn. Of zoals zondag bij de andere klimaatmars konden we op basis van de cijfers van de NMBS al een berekening doen. Daardoor wisten we toen al bij aanvang dat het meer dan 30.000 betogers waren.” zegt Ilse Van De Keere woordvoerdster van de politie. Bij sommige betogingen kan de helikopter ook een hulpmiddel zijn om dezelfde teloefening van uit de lucht te doen. 

“Bij andere evenementen zoals Winterpret in Brussel kunnen we ook op basis van gsmsignalen weten hoeveel mensen er op dat moment op die plek zijn” aldus Van De Keere. 

Zo telt de politie de betogers op de klimaatmars.
HLN Zo telt de politie de betogers op de klimaatmars.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Hendrix

  Belachelijk ,dat kun je zo niet tellen zo een massa dan kun jer er gemakkelijk een paar duizend verkeerd zijn. Dat is hetzelfde met die enquêtes ze hebben het aan een duizend Belgen gevraagd en hebben ze ineens de mening van alle Belgen .Flauwekul is dat.

 • Lot Claeys

  Zeker dat het geen 30.851 zijn? Ik heb nog nooit meegemaakt dat men op die manier bericht over betogingen. Moeten we per se geloven dat het brosbetogen zich handhaaft? Neen: het kalft af en dat is logisch.

 • Roger Willems

  Waarom krijgen we dan geen luchtbeelden waar de hele reutemeteut te zien is, we krijgen deze tijd nog maar weinig tot geen betrouwbare info, en al zeker niet meer van de media.

 • marc werbrouck

  De jeugd moet terug naar school! Dan gaat de les aardrijkskunde onze helden duidelijk kunnen aantonen dat België zo klein is dat op een normale wereldglobe de naam België niet eens geschreven kan worden. En daarna rekenen op het programma om te zien hoeveel windmolens er moeten draaien zonder dat er enige wind is. En hoeveel zonnepanelen er moeten komen en hoeveel dit gaat kosten voor hun ouders.

 • maurice snelders

  12500 vandaag.. Dat is minder dan de helft van 2 weken geleden. Dus eind februari horen we niks meer en is de hype verdwenen. En och ja dan begint toevallig de krokusvakantie...