VIDEO. 12.500 of 20.000? Hoe tel je het aantal betogers op een klimaatmars?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
In verschillende Belgische steden kwamen vandaag zowat 30.850 jongeren op straat om te demonstreren voor het klimaat. Het grootste aantal deelnemers zakte af naar Brussel, voor de vierde klimaatmars op rij. Daar verzamelden zo’n 12.500 jongeren aan het Noordstation. Maar hoe telt de politie zo’n massa? 

Het blijkt de taak te zijn van een teller die aangeduid wordt. Die stelt zich op ergens langs het parcours waar de agent een goed zicht heeft op de massa. Visueel wordt de massa in vakken opgedeeld en zo telt men hoeveel mensen passeren. Teller van dienst was vandaag Steven De Cock. We volgden hem tijdens de klimaatmars.

Extra hulpmiddelen

Het officiële cijfer van de aanwezige massa is een combinatie van de telling die op straat gebeurt met de informatie die in de commandopost binnenkomt,  onder andere gegevens van het openbaar vervoer. Dat zorgde ervoor dat het cijfer van de telling nadien nog bijgesteld werd.

“Bij manifestaties van de vakbonden bijvoorbeeld geven zij ons door hoeveel bussen er naar Brussel komen en dan hebben we al een eerste indicatie van hoeveel mensen er zijn. Of zoals zondag bij de andere klimaatmars konden we op basis van de cijfers van de NMBS al een berekening doen. Daardoor wisten we toen al bij aanvang dat het meer dan 30.000 betogers waren.” zegt Ilse Van De Keere woordvoerdster van de politie. Bij sommige betogingen kan de helikopter ook een hulpmiddel zijn om dezelfde teloefening van uit de lucht te doen. 

“Bij andere evenementen zoals Winterpret in Brussel kunnen we ook op basis van gsmsignalen weten hoeveel mensen er op dat moment op die plek zijn” aldus Van De Keere. 

Zo telt de politie de betogers op de klimaatmars.
HLN Zo telt de politie de betogers op de klimaatmars.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.