Exclusief voor abonnees

Vetsmelter Verkest kwam klap van dioxinecrisis nooit te boven: “De naam Verkest heeft een negatieve bijklank”

Jan Verkest.
BELGA Jan Verkest.
Vetsmelter Jan Verkest (59) heeft in Zwitserland een einde gemaakt aan zijn leven. Verkest en zijn vader Lucien (84) werden twintig jaar geleden aanzien als de grote schuldigen van de dioxine-crisis. Ze werden ook veroordeeld. Hun verblijf in de gevangenis was weliswaar kort, de financiële gevolgen en reputatieschade waren zwaarder om dragen.
Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of online op zelfmoord1813.be.

Het is een bericht in het VRT-journaal van 27 mei 1999 dat de dioxine-crisis doet losbarsten. Grote hoeveelheden van het giftige product zijn in de voedselketen terecht gekomen. 7 miljoen kippen en 60.000 varkens worden geslacht. Duizenden bedrijven maandenlang geblokkeerd. De minister van Volksgezondheid Colla (sp.a) en die van Landbouw Pinxten (CVP) moeten ontslag nemen. Twee weken later — zondag 13 juni — incasseert de CVP (nu CD&V) dusdanig verlies, dat ze voor het eerst sinds de schoolstrijdregering van Achille Van Acker (1954-58) in de oppositie belandt. De partij is de klap van de dioxinecrisis eigenlijk nooit echt te boven gekomen. De Verkests overigens ook niet. Zij zijn snel met de vinger gewezen als grote schuldigen.

Vader Lucien is zijn vetsmelterij begonnen in 1958. Een eenmanszaak. Met zijn camionetje rijdt hij langs alle frituren in “de Vlaanders”. Hij verzamelt er het oude frietvet in bidons. Op een lap grond in Grammene (Deinze) zet hij wat ketels neer. Dat is de vetsmelterij. De zaken gaan goed. Na een kwarteeuw word het eenmansbedrijf in 1984 omgevormd tot de nv Verkest. Een jaar later openen Lucien en zijn vrouw Jeanine Dhaenens een geheime rekening bij KB-Lux. In 1993 staat daar ruim tien miljoen euro op. Het vetsmelterskoppel woont op een mooi domein. Ze zetten stapjes in de (West-)Vlaamse high society. Hun zoon Jan gaat met de dochter van Paul Hayen, de vroeg overleden voorzitter van de Nationale Federatie Belgische Paardenwedrennen. Jan is een tijdje jockey geweest. Na de dood van Hayen hebben hij en zijn vader een paar kweekmerries overgenomen. Ze willen zich daar in de toekomst wat meer mee bezighouden.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Er was in hun fabriek een leiding tussen de installatie die vetten produceerde voor menselijk consumptie en deze van vetten voor dierlijk consumptie. Verkest kan moeilijk zeggen dat ze dat niet wisten. Hij kan toch ook niet verwachten dat de bevolking dat gaat toejuichen.

 • Jef Heffens

  Hij was ook schuldig. Ze hadden die man moeten verbieden om nog ooit een bedrijf te mogen opstarten. Geen enkel medelijden van mijnentwege. Hij kan niet zeggen dat hij niet op de hoogte was van wat er in zijn bedrijf gebeurde.

 • Elisabeth Van Der Hauwaert

  Het zoveelste slachtoffer van het gerecht en politieke afrekening!

 • Vera Bres

  sorry maar met een gifmenger heb ik geen medelijden , hij zal ook nog wel in Zwitserland in luxe hebben gewoond met geld verworven uit zijn crimineel verleden.

 • oswald billiet

  Ik heb ze weten staan op openbare plaatsen, die grote bidons waar je gebruikte olie kon in gieten. In het ene gat de huishoudolie in het andere de machineolie. Daardoor heb ik mij later steeds afgevraagd in hoeverre vader en zoon Verkest echt schuldig waren aan vermenging waar zij wellicht geen schuld aan hadden. Dat achtervolgt ze nu al 20 jaren lang en is voor de zoon te veel geweest.