Verzoening bij De Lijn mislukt: dagenlange staking dreigt

Sven Ponsaerts
De verzoeningspoging bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, is mislukt. Dat werd vernomen in vakbondskringen en wordt bevestigd door de directie. "We betreuren dat er vandaag geen verzoening is gekomen", reageert de directie, die beklemtoont dat ze blijft openstaan voor dialoog. Ze beraadt zich over de volgende stappen.

Het sociaal conflict houdt verband met het aangekondigde reorganisatieplan bij De Lijn. De directie wil snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen. Ontslagen zijn niet gepland: de vervoersmaatschappij wil de herstructurering opvangen via (brug)pensioen en het niet vervangen van spontane vertrekkers. Daarnaast is de directie ook van plan om een aantal functies te centraliseren. "Om De Lijn ook na 2020 een toekomst te bieden, zijn een nieuwe structuur en meer wendbare manier van werken nodig", herhaalde de directie vandaag.

"Schertsvertoning"

De socialistische en liberale vakbond dienden vorige week een stakingsaanzegging in, omdat er volgens hen te weinig ruimte is om het plan bij te sturen. Ze dreigen met acties van 17 mei tot en met 20 mei. Rita Coeck van ACOD bestempelde de verzoeningsvergadering van maandag als "een schertsvertoning". "De directie heeft nooit de intentie gehad om te verzoenen (...) De vergadering werd enkel belegd omdat de directie dat verplicht is volgens het protocol sociale vrede", klonk het.

De directie heeft nooit de intentie gehad om te verzoenen

Rita Coeck (ACOD)

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten ondersteunt de stakingsoproep niet. Nationaal secretaris Jan Coolbrandt: "Voor ons ligt er vandaag voldoende op tafel om te onderhandelen over de geplande reorganisatie, om de impact daarvan op het personeel zo klein mogelijk te houden."

Het wordt afwachten of er de volgende dagen een nieuw initiatief zal worden genomen om de staking alsnog af te wenden.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Mensen vraag uw geld terug van uw abonnement !Dat is diefstal ! De lijn Nu is den grote dief weg (Meeus) nu gaan ze de mensen bestelen ! Terugbetalen godverdomme!!!!!!!!?????

 • Angela van Bauwel

  Dus dat wil zeggen dat mijn zoon niet thuis geraakt van gwp. En dat we moeten bij betalen. Voor extra verblijf. De lijn willen jullie dan de factuur betalen voor de extra dagen die ze er moeten verblijven. Omdat ze het openbaar vervoer niet kunnen nemen. Ze moeten op 3 lijnbussen. Factuur volgt de lijn!!

 • Angelo Cabooter

  Stop ermee met die stakingen, je bereikt er NIETS mee, en je straft de passagiers ermee Die zijn ALTIJD de dupe.

 • Peggy Sevenhant

  Bedankt dit zullen dan 10 stakingsdagen zijn in die 7 maand dat ik mijn abonnement heb wat al 2 jaar na elkaar duurder is geworden en van een vergoeding word ook niet gesproken .Bovendien kost mij dit 12€ per stakingsdagen om op mijn werk te geraken voor een alleenstaande ook veel geld maar ja daar hebben de stakers geen last van he wees blij dat jullie werk hebben en steek andere mensen niet steeds in de miserie

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Knappe ex directeur van de spoorweg zal het wel oplossen en regelen ! Die man in een wereld wonder van graaicultuur ! Alles voor nva niets voor anderen ?