Verwarmingsinstallateur riskeert twee jaar cel voor overlijden door CO-intoxicatie

photonews
Het parket Halle-Vilvoorde heeft een gevangenisstraf van twee jaar gevorderd tegen een 60-jarige verwarmingsinstallateur uit Asse. Volgens het parket is de man verantwoordelijk voor het overlijden van een 36-jarige vrouw in december 2010. Hij zou de verwarmingsinstallatie fout geïnstalleerd en slecht onderhouden hebben, waardoor de CO-intoxicatie zich kon voordoen. De installateur zelf ontkent elke verantwoordelijkheid en wijst met een beschuldigende vinger naar de leverancier van de installatie.

Het dodelijke incident gebeurde op 24 december 2010, in de Mazier in Asse. De toen 34-jarige man des huizes kwam rond 13 uur thuis en vond zijn vierjarige dochter bewusteloos in de woonkamer, terwijl zijn 36-jarige echtgenote levenloos in de berging lag, waar de verwarmingsinstallatie op gas stond. De hulpdiensten probeerden de vrouw nog drie kwartier lang te reanimeren maar dat mocht niet baten. Het vierjarige meisje overleefde wel.

Oorzaak van de CO-intoxicatie was de verwarmingsinstallatie. Het toestel werkte met een afgesloten verbranding, waardoor in theorie geen CO-vergiftiging mogelijk is. Volgens het parket Halle-Vilvoorde en de echtgenoot van het slachtoffer, die zich burgerlijke partij stelde, ging de installateur echter in de fout bij de installatie. Zo zou hij de handleiding niet gevolgd hebben, de foute materialen gebruikt hebben en een stuk buis niet geïnstalleerd hebben. Ook stak de schouw slechts 10 centimeter boven het dak uit, terwijl dat 30 centimeter had moeten zijn.

Gevolg was niet alleen dat de installatie vijf jaar lang continu problemen gaf maar er zich uiteindelijk ook een CO-intoxicatie voordeed.

De verdediging van de verwarmingsinstallateur ontkende elke verantwoordelijkheid. "Het was de leverancier die instond voor het onderhoud en nagelaten heeft de nodige metingen en controles te doen", klonk het.

Het vonnis valt op 25 juni.