Vervoort: "Akkoord over Brusselse Ring zit er niet meer in"

Rudi Vervoort.
Photo News Rudi Vervoort.
De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) houdt zich sterk dat er nog nooit eerder zoveel investeringen in de Brusselse mobiliteit zijn geweest. Die moeten echter gepaard gaan met een mentaliteitswijziging, zegt hij in interviews met De Standaard en Le Soir. Een akkoord over de Ring is volgens hem voor de verkiezingen niet meer mogelijk.

"Nooit eerder is er zoveel geïnvesteerd in mobiliteit", zegt Vervoort in De Standaard. "We komen terug uit vakantie en stellen vast dat alles níét platligt, ondanks de sluiting van de tunnels en alle andere werven. Er is dag en nacht gewerkt, er is fors geïnvesteerd. Dat was nodig, maar het lost de problemen niet op. Iedereen weet: 10 procent minder auto's is 40 procent minder files."

Er moet dan ook een mentaliteitswijziging komen: "We willen dat alle vervoersmiddelen complementair zijn en hun juiste plaats hebben in de stad. Mensen moeten genoeg alternatieven hebben om zich te verplaatsen."

De Brusselse minister-president kwam ook terug op het Ringdossier. "Kijk, we willen praten over een optimalisering van de Ring , maar wel als co-constructeurs van het project en we willen niet voor voldongen feiten worden geplaatst", zegt hij. "De impact op de Brusselaar is heel groot. Als je dan als Vlaanderen cavalier seul speelt, ­creëer je uiteraard direct spanningen." De optimalisering startte deze zomer op initiatief van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

Bovendien is het met de nakende verkiezingen een slecht moment: "Een akkoord over de Ring zit er nu niet meer in", zegt Vervoort nog in De Standaard.

Wel overleg

In een reactie wijst minister Weyts erop dat het akkoord voor de werken aan de Ring al sinds december 2017 op de Brusselse regeringstafel ligt. "Daarover was een akkoord tussen enerzijds Vlaams minister-president Bourgeois en minister van mobiliteit Weyts en anderzijds Brussels minister-president Vervoort en minister Smet. Maar blijkbaar is de aversie van Brusselse regeringspartners zoals Défi en CdH tegen N-VA groter dan de aversie tegen file", aldus de N-VA'er.

"We gaan 3 miljard euro investeren in de aanpak van de file, met meer ruimte voor fietsers en meer groen voor mens en dier door de aanleg van twintig kilometer weginfrastructuur, zestig kilometer fietsinfrastructuur en zestig kilometer traminfrastructuur", gaat Weyts voort. "Zo'n project kan je toch niet politiek laten torpederen voor 750 meter Brussels grondgebied. Gelukkig zijn onze administraties op het terrein al wel met elkaar in overleg, dankzij een overeenkomst die ik daarover sloot met Pascal Smet."
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique castelein

  het is een mooi werk in Machelen,doe verder en laat Wallo-brux stikken,de Vlaamse bedrijven trekken toch weg uit de Brussel,KPMG-Deloitte 6000 man ,weg naar Zaventem,dat is het resultaat

 • chris delanghe

  raar dat die altijd in gang schieten als er geen tijd meer is om dingen te doen en te realiseren... als de zakken gevuld zijn kan het niemand nog iets bommen. of misschien kan er door de juiste personen en firmas niet (genoeg) geprofiteerd worden van een mogelijke beslissing. De politiek zoals die nu eenmaal is op zijn belgisch. We hebben helaas veel te weinig regeringen in dit gigantische land......

 • Sven Neirynck

  Eigenbelang boven algemeen belang: de ene politieker verstopt het al beter dan de andere, maar keer op keer bevestigen grote dossiers dat ze allemaal in hetzelfde bedje ziek zijn. Bij kleinere dossiers zie je het niet zo duidelijk maar het zal daar niet anders zijn. En wij... wij moeten maar verder stilstaan of achteruit gaan.

 • YVES DE GROOTE

  Werk eraan zonder Brussel. Die 750 m zullen ze daarna met rode kaken wel zelf aanleggen! Maak de ring rond! Dat zou veel ellende besparen.

 • Johan Launders

  zoals vele zogenaamde wetsvoorstellen die ingediend en gestemd zijn (met grote trom dan aangekondigd op TV ) maar nooit tot uitvoering komen en niet verschijnen omdat bv de uitvoeringsbesluiten nooit worden gemaakt of KB niet verschijnt. Zo kan ik veel aankondigen van dit en dat.. maar nadien: niets ervan!