Vertrekhal Zaventem opnieuw open voor reizigers: 'Brussels is back in business'

Premier Michel nam de tijd om eer te bewijzen aan de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart.
BELGA Premier Michel nam de tijd om eer te bewijzen aan de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart.
Op Brussels Airport checken vanmiddag de eerste passagiers in in de vertrekhal van de luchthaven, die gedeeltelijk opnieuw operationeel is na de aanslagen van 22 maart. Er zijn drie vluchten gepland via de vertrekhal; vanaf morgen nemen 25 luchtvaartmaatschappijen er opnieuw hun intrek.

Premier Michel woonde de heropening van de luchthaven bij en gaf er een toespraak. "Brussels is back in business. Welcome to Brussels Airport." Met die duidelijke boodschap aan de buitenwereld zette Michel de heropening van de vertrekhal kracht bij. Hij zette vooral de weerbaarheid en de veerkracht van de luchthavengemeenschap, en bij uitbreiding van alle Belgen, centraal.

"We zijn zwaar getroffen, maar we zijn terug opgestaan. De vertrekhal is daar het sprekende bewijs van", aldus Michel. De vastberadenheid om het gebouw veertig dagen na de aanslagen opnieuw operationeel te krijgen, is volgens hem "het beste antwoord dat we kunnen geven aan terrorisme".

De premier kwam ook terug op de aanslagen zelf van 22 maart. "Tweeëndertig mensen kwamen om, nog eens 340 mensen raakten gewond, duizenden die aanwezig waren liepen een zwaar trauma op, en voor iedereen betekenden ze een onmeetbare aanval op het land en op de democratie", klonk het. Maar de golf van solidariteit die op de "schandalige, laffe, monsterlijke en criminele daden" volgde, toonde aan "dat het land front vormt tegen barbarij", aldus nog Michel.

De ceremonie werd bijgewoond door verschillende regeringsleden, de voorzitters van Kamer en Senaat, gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte en een aantal burgemeesters.

BELGA
BELGA

111 check-inbalies beschikbaar

De eerste vlucht met passagiers die in de vertrekhal incheckten, is er eentje van luchtvaartmaatschappij Jetairfly naar Palma de Mallorca, met een 160-tal passagiers aan boord. Die vertrekt normaal om 17 uur. Een kwartier later volgen twee vluchten van Brussels Airlines, naar Lissabon en Malaga.

In de gedeeltelijk heropende vertrekhal zijn 111 check-inbalies beschikbaar. De komende weken blijft ook de na de aanslagen opgerichte tijdelijke constructie (met nog eens 36 check-inbalies) operationeel. Brussels Airport kan zo de capaciteit opdrijven naar 80 procent.

Het is de bedoeling om tegen het begin van de zomeruittocht opnieuw alle passagiers te kunnen ontvangen in de vertrekhal zelf. Delen van het gebouw zijn nu nog afgeschermd, omdat er nog herstellingen moeten worden uitgevoerd.

BELGA

Modernisering vertrekhal

"De activiteiten heropstarten was een prioriteit vanaf de eerste dag na de aanslagen", voegde luchthaven-CEO Arnaud Feist toe. Dat gebeurde twaalf dagen na de aanslagen via een tijdelijke check-inconstructie. "Nu volgt een nieuwe stap in de heropbouw van Brussels Airport: vanaf vandaag kunnen we 80 procent van de capaciteit van vroeger verzekeren."

Feist hoopt in juni opnieuw op volle capaciteit te kunnen draaien, als de vertrekhal volledig hersteld is. Tot dan blijft de tijdelijke check-in ook operationeel.

De luchthavenuitbater denkt ondertussen al na over "the terminal of the future", een moderniseringsoperatie voor de vertrekhal die binnen een jaar of twee zou plaatsvinden. "Die moet ertoe bijdragen dat Brussels Airport een van de beste luchthavens van Europa blijft", klonk het.

BELGA
BELGA

60.000 jobs

"Dat ze het luchthavengebouw terug kunnen openen voor het publiek, 40 dagen na de aanslagen, is een enorm sterke prestatie", luidt het in een reactie van werkgeversorganisatie Voka.  "Naar het buitenland toe is dit cruciaal voor het economisch vertrouwen in België. De nationale luchthaven is de tweede grootste economische motor van het land, goed voor 60.000 jobs. Die mogen we niet te lang laten sputteren", aldus gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

"We hopen dat de luchthaven snel weer op haar volle potentieel kan draaien en we collectief deze enorme klap kunnen verwerken. Met de heropening hebben we bewezen dat we op korte termijn kunnen handelen. We rekenen erop dat iedereen in de komende weken meewerkt aan de heropbouw van de luchthaven en het herstellen van ons imago", vult Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant, aan.