Verstokte rokers lopen vanaf 40 jaar sterk verhoogd risico op fysieke beperkingen

thinkstock
Verstokte rokers, die 20 of meer sigaretten per dag roken, lopen vanaf hun veertigste een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van fysieke beperkingen. Dat blijkt uit een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 10.000 personen tussen 40 en 60 jaar oud.

Concreet evalueerde het WIV de capaciteit om zes dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals zich aan- en uitkleden, op een stoel gaan zitten, rechtstaan en naar het toilet gaan.

Uit het onderzoek is gebleken dat mannelijke verstokte rokers in de genoemde leeftijdscategorie 55 procent meer last hebben van beperkingen in het uitvoeren van die dagelijkse activiteiten dan niet-rokers. Voor vrouwen bedroeg dat percentage 36 procent. "Het verschil tussen mannen en vrouwen is eenvoudig te verklaren, omdat niet-rokende vrouwen in die leeftijdsgroep sowieso al vaker last hebben van fysieke beperkingen dan mannelijke niet-rokers", aldus WIV-woordvoerster Daisy Tysmans.

De studie legt de link met zes chronische ziektes, zoals cardiovasculaire aandoeningen, lage rugpijn, osteoporose en depressie, waaraan rokers vaak lijden: "Het rechtstreekse verband tussen roken en fysieke beperkingen konden we dus nog niet hardmaken, maar aangezien de beperkingen duidelijk gelinkt zijn aan die chronische ziektes, lijkt het er wel op dat dat verband bestaat", verklaart Tysmans.

"Beginnende rokers, vaak pubers, weten wel dat roken op termijn tot kanker kan leiden, maar dat is voor hen een 'ver-van-mijn-bedshow."

WIV-woordvoerster Daisy Tysmans

Sensibiliseren

Het WIV wil de onderzoeksresultaten nu gebruiken om mensen beter te sensibiliseren over de gevolgen van roken: "Beginnende rokers, vaak pubers, weten wel dat roken op termijn tot kanker kan leiden, maar dat is voor hen een 'ver-van-mijn-bedshow'. Als ze weten dat ze al in de fleur van hun leven, vanaf 40 jaar, problemen zouden kunnen ondervinden met simpele dingen zoals naar het toilet gaan, denken ze misschien twee keer na vooraleer ze een sigaret opsteken", aldus nog Tysmans.