Verschuiving van magnetische noorden dwingt tot naamwijziging van landingsbaan Charleroi

EPA
De start- en landingsbaan van de luchthaven van Charleroi krijgt morgen een nieuwe naam. Waar er tot nu toe sprake was van 07/25, wordt dat vanaf donderdag 06/24, zo werd vernomen bij Brussels South Charleroi Airport en luchtverkeersleider Belgocontrol. 

In de hele wereld worden start- en landingsbanen genummerd op basis van hun ligging ten opzichte van het magnetische noorden. Dat laatste verschuift echter elk jaar een beetje, zodat na verloop van tijd een naamswijziging zich opdringt.
Zo'n verandering vergt heel wat inspanningen. Zo moeten alle markeringen op de grond herschilderd worden en alle borden langs de banen vervangen. Ook moeten alle documenten voor piloten, luchtverkeersleiders, afhandelaars ... aangepast worden en moet een hele reeks elektronische systemen geherprogrammeerd worden.

Vorig jaar kregen de twee banen van de luchthaven van Luik een nieuwe naam (ze werden 04R/22L en 04L/22R), en op Brussels Airport werd de benaming van een van de drie pistes in 2013 aangepast (02/20 werd 01/19). De twee andere, parallelle banen van Brussels Airport zouden een van de komende jaren aangepakt worden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • RENE LENAERTS

    Het is niet zoals in de politiek. Het Noorden schuift op naar links, en, nog geen, klein beetje!

  • Lilly Daems

    Zo ook als je de breedtegraad enz in je gps ingeeft klopt niet zo meer.