Verschillende klachten tegen minder-mindergame van Dewinter

Filip Dewinter wilt u virtueel criminelen en moslimterroristen in elkaar zien slaan.
BELGA Filip Dewinter wilt u virtueel criminelen en moslimterroristen in elkaar zien slaan.
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft al een zeventigtal klachten ontvangen over het Minder-minder-minder-webgame van Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter. Het videospel laat de gebruiker criminelen en moslimterroristen uitschakelen met een knuppel.

"We gaan die klachten zeker bekijken, maar het is maar de vraag of wij als centrum het algemeen belang dienen door er meteen een gerechtelijk gevolg aan te geven", zegt Jozef De Witte, directeur van het Gelijkekansencentrum. "Het gaat immers duidelijk om een provocatie die bedoeld is om aandacht te trekken in verkiezingstijd."

De Witte vreest daarnaast dat een klacht op basis van één incident sowieso weinig kans zou maken voor de rechtbank. "Bij de veroordeling van het Vlaams Blok tien jaar geleden stelde de rechter duidelijk dat slechts verschillende feiten bij elkaar het bewijs vormen voor een zondebokmechanisme dat oproept tot haat en discriminatie", zegt hij.

Wilders achterna
De naam van het spel doet denken aan een uitspraak van de Nederlandse PVV-politicus Geert Wilders, die onlangs na de verkiezingsoverwinning van zijn partij in Den Haag aan zijn publiek vroeg of ze meer of minder Marokkanen in hun stad en Nederland wilden. Volgens Dewinter wordt in dit spel echter geen specifieke bevolkingsgroep geviseerd.