Verrassende wending: Peter 'Arco' Dedecker (N-VA) stopt met politiek

N-VA'er die Arco-schandaal blootlegde mist het 'nerd-zijn'.

Peter Dedecker zal niet meer op de Kamerlijst staan in 2019.
Joel Hoylaerts - Photo News Peter Dedecker zal niet meer op de Kamerlijst staan in 2019.
Op zijn eentje legde hij het Arco-schandaal bloot, maar in 2019 stopt federaal parlementslid Peter Dedecker (N-VA) volledig met politiek. "Ik wil meer met technologie bezig zijn, en ja: de politiek is er de laatste jaren niet vrolijker op geworden." Nu ook Siegfried Bracke twijfelt om nog op te komen, verliest de Gentse N-VA mogelijk twee van haar boegbeelden.

"Ik mis het nerd-zijn", lacht Dedecker, wanneer hij zijn beslissing toelicht. In 2010 werd hij op zijn 27ste verkozen als federaal parlementslid voor N-VA. Dedecker, burgerlijk ingenieur van opleiding, was toen bezig met zijn doctoraat en gaf "in korte broek" les aan ingenieurs in spe. "Ik heb toen alles laten vallen voor de politiek, maar het is altijd wel blijven kriebelen om met technologie bezig te zijn," aldus Dedecker. Zijn beslissing komt als een verrassing. "Mensen dachten dat ik voluit voor Gent zou gaan. Ze hebben nog geprobeerd om mij te overtuigen, maar uiteindelijk begrepen ze mijn beslissing."

Velen dachten dat ik voluit voor Gent zou gaan, maar ik zal in 2018 niet op de lijst staan.

Peter Dedecker

Zijn parlementair mandaat zal hij volledig uitdoen, maar Dedecker zal niet meer op een kieslijst staan. Laat hij de Gentse N-VA dan niet in de steek, nu ook stadsgenoot Siegfried Bracke twijfelt om zich kandidaat te stellen? "Ik zal nog altijd mee campagne voeren in 2018", belooft hij, maar kandidaat-burgemeester Elke Sleurs (N-VA) dreigt wel 2 van haar boegbeelden te verliezen.

Arco 

Dedecker is vooral gekend als de man die het Arco-schandaal aan het licht bracht. De oorspronkelijke Arco-deal - waarbij de overheid de 800.000 gedupeerden zou terugbetalen - werd intussen juridisch verworpen, omdat het ging om ongeoorloofde staatssteun. In het Zomerakkoord besliste de federale regering om een fonds op te richten, om de slachtoffers te vergoeden. Er is afgesproken dat Beweging.net, het vroegere ACW, daartoe 200 miljoen euro zal bijdragen. 400 miljoen komt van de belastingbetaler via de verkoop van Belfius. Nochtans heeft N-VA lang gezworen dat niet de belastingbetaler, maar wel de christelijke zuil hiervoor zou opdraaien. Een pijnlijke toegeving. 

"Maar de factuur voor de belastingbetaler is al fors verminderd, en in dit scenario draagt het ACW tenminste al een stuk bij", aldus Dedecker. Dat de belastingbetaler uiteindelijk voor het grootste deel zal opdraaien, is volgens hem nog geen uitgemaakte zaak. "We zullen zien wat daarvan komt. Vergeet niet dat het allemaal nog zal afhangen van de goedkeuring door het Grondwettelijk Hof en de Europese commissie. En dat lijkt mij niet evident."

De Arco-deal moet nog goedgekeurd worden door het Grondwettelijk Hof en de Europese Commissie. Dat lijkt mij niet evident.

Peter Dedecker (N-VA)

Ministerpost

Een ministerpost heeft zijn speurwerk hem niet opgeleverd. "Ik had daar nooit op gehoopt, maar als je naam genoemd wordt, begin je 'vaneigenst' wel wat te dromen. Maar ik was niet verbaasd dat anderen het haalden." Teleurgesteld in de politiek of de partij is Dedecker naar eigen zeggen niet - "integendeel"- al vindt hij dat de politiek er niet vrolijker op geworden is tijdens deze legislatuur. "Dat heeft mijn beslissing versterkt, ja. Je moet als politicus op de toppen van je tenen lopen. Alles wordt tegenwoordig als verdacht beschouwd." 

Je moet als politicus op de toppen van je tenen lopen. Alles wordt tegenwoordig als verdacht beschouwd.

Peter Dedecker (N-VA)

Of dat zijn beslissing heeft beïnvloed? "Absoluut, het heeft ze versterkt. Ik denk zelfs dat het aantal parlementairen dat wel eens uitkijkt naar iets anders tijdens deze legislatuur is toegenomen is." Een job om op terug te vallen heeft Dedecker (nog) niet, "maar er zal nog wel werk zijn voor ingenieurs, zeker?"

Joel Hoylaerts - Photo News210 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • yahya kasmi

  Hoe sneller je vertrekt hoe beter !!!!

 • Marc Van Wezemael

  Als Arco spaarder dank ik u, uw passage kost ons zeer veel geld. Je mag trots zijn, salut.

 • Jan Verstrepen

  Hij geloofd zijn eigen leugens niet meer!

 • Ronny Ooijen

  Hij mag altijd nog sneeuw ruimen.

 • Peter Smets

  Nog ene die de bui al voelt hangen.