Verrassende derde kandidaat in voorzittersstrijd FDF

BELGA
Na Bernard Clerfayt vanmorgen krijgt FDF-voorzitter Olivier Maingain nog een tweede kandidaat tegenover zich. Het gaat om waarnemend burgemeester van Oudergem Christophe Magdalijns. Die wil naar eigen zeggen vooral voorkomen dat de voorzittersverkiezing een "strijd tussen ego's wordt".

Maingain leidt zijn partij al sinds 1995 en krijgt voor het eerst sinds lang af te rekenen met concurrentie om de voorzittershamer. Vanmorgen al maakte Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek en een absolute topper binnen de partij, zijn kandidatuur bekend. Clerfayt wil al lang dat zijn partij bredere sociale, economische en culturele standpunten inneemt, om het imago van 'het FDF als institutionele scherpslijpers' wat te verzachten.

Vanmiddag kwam daar op de valreep nog een derde kandidaat bij: Christophe Magdalijns, waarnemend burgemeester van Oudergem, waar Brussels minister Didier Gosuin al sinds 1995 de plak zwaait.

"Ik wil buiten de strijd tussen ego's blijven en vermijden dat er enkel een duel tussen twee sterke persoonlijkheden komt. Met mijn kandidatuur wil ik verzekeren dat het debat rond programma's en ideeën zal draaien, en niet rond personen", aldus Magdalijn aan La Libre.

Op zijn eigen kansen, die niet hoog ingeschat worden, wil Magdalijns nog niet ingaan. "Ik wil bescheiden blijven, ik denk niet dat mijn kandidatuur de ene of de andere een nadeel zal berokkenen. Ik zie mezelf in het midden tussen de twee."