Verplichte inspanningstest voor recreatieve lopers? “Te veel mensen doen slecht voorbereid mee”

Photonews
Sport Vlaanderen wil dat de overheid recreatieve lopers verplicht om een inspanningstest af te leggen voor ze aan wedstrijden deelnemen. Te veel mensen komen slecht voorbereid aan de start en dat is gevaarlijk, zegt Sport Vlaanderen in De Zondag. Vandaag nemen 40.000 lopers deel aan de Antwerp 10 Miles.

In Frankrijk en Italië kom je zonder medisch attest niet aan de start van een loopwedstrijd. Zo ver wil men bij Sport Vlaanderen niet gaan. Maar wie een zware fysieke inspanning levert, zou wel eerst een inspanningstest moeten doen.

"Je kan zo'n test doen in een universitair ziekenhuis of via een commerciële organisatie. In het ziekenhuis kost die ongeveer 100 euro. Wij hopen dat de overheid de test verplicht maakt. Het dossier ligt al enige tijd op tafel", zegt Jo Haentjens, afdelingshoofd sportpromotie bij Sport Vlaanderen.

Vorig jaar moesten een veertigtal lopers in Antwerpen naar het ziekenhuis worden afgevoerd, al speelde ook de drukkende hitte daarin een rol, schrijft de krant.

Vanmiddag kwam Sport Vlaanderen daar echter op terug. “Het is geenszins de bedoeling noch de taak van Sport Vlaanderen om een inspanningstest te verplichten”, laat het agentschap in een persbericht weten. “Sport Vlaanderen distantieert zich uitdrukkelijk van deze stelling.”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Van Meirvenne

  gisteren waren we met 35 ultralopers die zowel de marathon als de 10 miles deden, dus 58.3 km. Geen enkele opgever. Wij laten ons screenen op vrijwillige basis, een verplichting hebben wij daar niet voor nodig. Maar als ik sommigen op de 10 miles zag zwalpen lijkt het me toch niet zo slecht. Sommigen moeten nu eenmaal tegen zichzelf beschermd worden.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Ik begon te trainen op mijn 53 jaar. Volgende maand zal ik op mijn 61 jaar mijn negende 20KM door Brussel lopen. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om ooit een inspanningstest te doen, ik val nog liever steendood. Liefst tijdens de 20KM. Een mooier einde kan je je als loper toch niet wensen ?

 • eric maier

  Je kan een recreatieveling niet verplichten dit te ondergaan. Bij competite sporters ligt dat altijd anders omdat er om te beginnen al een vergunning-plicht is, die altijd gekoppeld word aan een inspanningstest bij vooral eerste aanvragen van de vergunning. De reden dat er worden afgevoerd is vooral te weinig drinken - zeker bij hitte. Het is niet zo dat je even 16 km kan lopen zoner training. Vergeet het maar, je lichaam verzuurt zo hard in de benen dat je moet stoppen. als ongetrainde

 • Erwin Vandriessche

  Alhoewel topsporters vele testen doen qua hun gezondheid, zijn er toch die jammer genoeg doodvallen op het terrein. Een test kan nooit geen kwaad, doch sluit geen verborgen risico's uit. Een goede training en voorbereiding is altijd beter dan een spontane deelname aan een sportprestatie.

 • raymond de loose

  Het verplichten van tests zal enkel zorgen dat mensen MINDER gaan meedoen aan wedstrijden . €100,00 voor een test als je af en toe maar eens mee doet aan een wedstrijd . Als sport vlaanderen echt bezorgd is, dan zorg je dat de test GRATIS is ! Als er 100 mensen onvoorbereid aan een start komen zoals de 10-Miles... dan is dat in de eerste plaats hun verantwoordelijkheid . Als de andere 39900 sporters daardoor € 3.990.000 moeten betalen dan ruikt dit naar abnormaal winstbejag