Verplichte inburgering voor nieuwkomers in Brussel vanaf 2020

"Wanneer nieuwkomers weigeren, kan er een boete opgelegd worden van 100 euro tot maximaal 2.500 euro”, verduidelijkt Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).
BELGA "Wanneer nieuwkomers weigeren, kan er een boete opgelegd worden van 100 euro tot maximaal 2.500 euro”, verduidelijkt Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).
Vanaf 2020 zullen nieuwkomers in Brussel ook verplicht een inburgeringstraject moeten volgen. Het Vlaams Parlement heeft vandaag het licht op groen gezet voor het samenwerkingsakkoord daarover met de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in Brussel. Enkel oppositiepartij Vlaams Belang onthield zich bij de stemming. Over de verplichte inburgering in Brussel is jarenlang gebakkeleid.

In Vlaanderen bestaat de verplichte inburgering voor nieuwkomers al veel langer. Nieuwkomers, jonger dan 65 jaar, die nog geen 3 jaar in België verblijven, moeten daarbij een inburgeringstraject te volgen. Het gaat dan om het volgen van een cursus maatschappelijke oriëntatie en een cursus Nederlands. Wie zijn traject met succes heeft afgerond, krijgt een inburgeringsattest.

In het Brussels gewest was er nog geen verplichting om een traject te volgen. Vlaanderen dringt daar wel al jaren op aan. Nu is er een samenwerkingsakkoord. Concreet zullen nieuwkomers in Brussel zich kunnen richten tot het Vlaams agentschap Inburgering en Integratie of tot de onthaalbureaus van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Beide partijen voorzien hiervoor 4.000 plaatsen.

Het zal volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) aan de gemeenten zijn om de nieuwkomers te informeren over de verplichte inburgering en om er ook op toe te zien dat de verplichting wordt nagekomen. "Wanneer nieuwkomers weigeren, kan er een boete opgelegd worden van 100 euro tot maximaal 2.500 euro", aldus Homans.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Valentin Valmont

  En waarom niet vanaf volgende maand? Waarom moet dat altijd zo lang duren?

 • Christine Laevers

  Waren er al geen wachtlijsten voor anderstaligen om Nederlands te leren ? En waar zijn de mensen die dit moeten begeleiden ? Ooit al onderricht gegeven aan een niet-gemotiveerde klas ? of ze doen alsof ? Ik geloof daar niet in. Gelukkig zijn er altijd enkele uitzonderingen.

 • Patrick De Clercq

  Moest al veel langer in voege zijn en net als in Nederland ze verplichten om de Nederlandse taal te spreken op straat.

 • Ronny Biesen

  Nog maar eens. Dat inburgeren bestaat al zo lang, het probleem is dat de meesten er zich niets van aan trekken. En er ook mee weg komen. Zelfs Turken van de derde generatie prate ntoch verhakkelt Nederlands terwijl ze hier opgegroeit en naar school gaan. Het is niet dat men niet kan, het is duidelijk dat men niet wil.

 • Alex Wellens

  in 2020 gaan ze er eens aan beginnen in Brussel! Volgens mij is de migrantentoestroom gestart in de jaren 60! En inburgering betekent Vlaams geen Frans!