Verplichte afronding van cashbetalingen, maar niet alle winkels volgen vandaag al nieuwe regel

Beeld ter illustratie, handelaars moeten sinds 1 december cashbetalingen afronden tot 5 cent.
thinkstock Beeld ter illustratie, handelaars moeten sinds 1 december cashbetalingen afronden tot 5 cent.
Handelaars zijn sinds gisteren verplicht om cashbetalingen af te ronden naar het dichtstbijzijnde getal van 5 cent. Uit een rondvraag blijkt echter dat niet elke winkel(keten) al de nodige aanpassingen heeft doorgevoerd aan het kassasysteem. 

Bij Delhaize is alles alvast in orde, verzekert woordvoerder Roel Dekelver. "We zijn hier al enkele maanden geleden mee begonnen, vooral om de IT-systemen van onze kassa's aan te passen", zegt de Delhaize-woordvoerder. Op het kassaticket van het grootwarenhuis krijgen klanten ook info over hoe de afronding gebeurd is. Het personeel werd ook geïnformeerd in aanloop naar 1 december.

Lidl van zijn kant geeft toe dat de winkels vandaag nog niet overgeschakeld zijn. "Technisch was het moeilijk om op zondag over te schakelen, omdat wij in een internationaal betalingssysteem zitten", zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt. "We hebben de federale overheidsdienst economie hiervan op de hoogte gebracht, en ook de filialen hadden deze info gekregen."

Praktisch

Unizo krijgt vandaag vooral vragen over de praktische uitvoering van de regels, zegt een medewerker van Unizo's Ondernemerslijn. Al merken ze bij Unizo wel dat verschillende IT-leveranciers de kassasystemen die ze leveren aan zelfstandigen nog niet aangepast hebben. Het gaat dan vooral om leveranciers die werken voor kleine zelfstandigen. "Bij zelfstandigen die deel uitmaken van een grotere keten horen we geen problemen", klinkt het.

De bedoeling van de maatregel is dat er op termijn veel minder stukjes in omloop zullen zijn, maar consumenten mogen wel muntjes van 1 of 2 eurocent blijven gebruiken, en de handelaars mogen ze verder gebruiken als wisselgeld. Voor betalingen met de kaart blijft de afronding een vrijwillige keuze van de handelaars.
De voorbije weken liepen er al informatiecampagnes.

Vorige zaterdag eiste zelfstandigenorganisatie NSZ al een gedoogbeleid voor de nieuwe afrondingsregels zouden ingaan. De organisatie wees er toen al op dat de overheid de handelaars te weinig duidelijk heeft gemaakt dat ze verplicht zijn hun kassasysteem te wijzigen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Ze gaan afronden ? Ok Maar naar waar? 16,35 euro word 16,50 euro dan? Ok . Maar als het 16, 60 euro is ? Terug 16,50 ? Of 17,00 euro? De prijzen zullen vlug afgerond worden naar boven. Nooit naar onder.

 • Marie Vandam

  Wat mijn opgevallen is dat veel winkels nog vlug hun prijzen hebben opgetrokken nog nooit zoveel,99,95, en 90 gezien het is dus weer duurder geworden! En dat was NIET de bedoeling want men mocht enkel de prijzen op het eind ticket aan de kassa afronden! Schandalig gewoon!

 • Kelly Verlinden

  Ik gooi de 1 & 2 euro centjes al jaren op de grond, brengt geluk voor diegene die ze vindt en opraapt.

 • Freddy Madou

  En de zelfstandigen zijn er nog niet klaar voor, 6 maanden hebben ze de tijd gehad om zich aan te passen, de minister heeft groot gelijk dat ze geen uitstel verleent, Unizo verkoopt hier weer grote show.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Betaal steeds met bankkaart