Verpleegkundigen slaan alarm over nieuw loonmodel voor alle Belgisch zorgpersoneel

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
De Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) slaat alarm over IFIC, een nieuw loonmodel dat vanaf volgende maand honderdduizenden werknemers in de gezondheidszorg treft. Ze vindt het nieuwe model onaanvaardbaar, onder meer omdat verpleegkundigen weinig zicht hebben op wat ze zullen verdienen en omdat sommigen zelfs minder pensioen dreigen te krijgen.

IFIC is een drastisch nieuw loonmodel voor honderdduizenden verpleegkundigen en ander zorgpersoneel, waar vakbonden en werkgevers jarenlang over hebben onderhandeld. Het uitgangspunt is dat niet meer naar de opleiding(en) wordt gekeken, maar naar functies. Dat moet leiden tot één duidelijk systeem over instellingen heen.

Wie start met werken, valt automatisch onder IFIC. Het huidig personeel kan kiezen of het overstappen, maar valt ook onder IFIC als het van functie of arbeidsplaats verandert. Tegen 30 april moet iedere werknemer vernemen in welke functieklasse zijn werkgever hem indeelt.

Onrust

Maar in de wandelgangen groeit de onvrede en de Unie krijgt steeds meer bezorgde vragen. Met een brief aan ministers Maggie De Block (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) trekken ze aan de alarmbel. "Volgens IFIC worden medewerkers in categorieën ingedeeld, zonder rekening te houden met de specifieke kenmerken van elk beroep en nog minder met die van het beroep van een verpleegkundige. Deze wijze van classificatie is onzin, en creëert een gevoel van onrechtvaardigheid en onrust bij de verpleegkundigen", klinkt het.

Volgens coördinator Wouter Decat is er grote onzekerheid. "Verpleegkundigen op het veld moeten snel beslissen, met weinig zicht op de gevolgen. Er wordt zeer weinig gecommuniceerd. Mogelijk verdient men op het einde van de loopbaan zelfs minder."

IFIC zou een hoger loon moeten opleveren, maar dat zou maar beperkt zijn. "Er is in de eerste fase sprake van 65 miljoen euro, maar er zijn alleen al 140.000 verpleegkundigen. Hierdoor wordt maar 18 procent van het verschil gedekt, zonder dat er zicht is wanneer de volgende schijf zal worden toegekend."

Tegen eigen werkgever

Decat ziet nog een groot probleem. "Huidige personeelsleden die willen kiezen voor IFIC, kunnen dan wel beroep aantekenen tegen hun inschaling. Maar dan moet je je verweren tegen je eigen werkgever. Dat is niet evident. De bedoeling was ook een harmonisatie, maar we vernemen dat er toch grote verschillen zijn tussen organisaties in indeling in functies."

De koepel vraagt dat het IFIC-model voor verpleegkundigen wordt herzien en rekening houdt met een model dat door verpleegkundigen zelf werd uitgewerkt.

"70 procent doet voordeel"

IFIC-voorzitter Wim Hardy laat intussen weten dat die reactie kan noch wal raakt. "Dat men snel moet beslissen is niet correct," zegt Hardy. "Indien men nadeel zou doen met in te stappen in het IFIC-model, kan men beslissen tegen 30 juni om de huidige verloning te behouden. In dat geval blijft men in zijn huidig barema, met inbegrip van toekomstige anciënniteitsverhoging behouden."

Ook dat er weinig gecommuniceerd wordt, klopt niet, aldus Hardy. "Alle werknemers zijn eind januari persoonlijk ingelicht over de implementatieprocedure. [...] De personeelsdiensten van de instellingen én de vakbonden voorzien verschillende consultatiemomenten zodat iedere werknemer doordacht zijn keuze kan maken."

Bovendien kunnen werknemers geen beroep intekenen tegen de "inschaling", zoals Decat aanhaalt, maar enkel wanneer de functie die ze wordt toegekend niet correct is. Om de toekenning echter zo vlot mogelijk te laten verlopen, worden de werkgevers bijgestaan door werknemersafgevaardigheden, en een begeleidingscommissie, waarin ook verpleegkundigen zullen zetelen.

Volgens de berekeningen van IFIC doet 70 procent van alle personeelsleden voordeel met het nieuwe model, zowel met een onmiddellijke loonsverhoging als met een verhoging op langere termijn, klinkt het. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benedict Verbrugge

  Krijgen ze een procent toeslag in verhouding tot het nettoloon van de dokters specialisten waar ze voor werken?

 • adam naaktgeboren

  IK DEED HET NOOIT MEER. Ondankbaar en dik onderbetaald in vergelijking met artsen.

 • Patrick Kelchtermans

  Een ander heikel punt: wie nu mid-carriere is en nooit veel opslag heeft gehad - in de privésector krijg je niks als je niks vraagt, zit daar maar als naarstig werkende introvert, als dikke sukkel met andere woorden - die heeft dus een laag loon van het begin tot het einde van zijn loopbaan om dan zijn dagen te eindigen met een armoedig pensioentje. 'Ah, maar dat moet, want anders trekken de werkgevers naar het buitenland en worden de aandeelhouders boos'. Ik vrees voor mijn kinderen.

 • Patrick Kelchtermans

  Dat wordt overal doorgevoerd. Ancienniteit verdwijnt, de redenering is: laag loon beginnen, midden carriere hoog loon, einde carriere weer laag loon. Zo houden we 50+ aan het werk en hebben zij die het meeste centen nodig hebben, die centen op het juiste moment. Natuurlijk voeren we dat pas door nadat we eerst hebben beslist om het pensioen niet langer te berekenen op de volledige loopbaan, maar enkel op het loon van de laatste dienstjaren. Als dit geen oplichterij is, wat dan wel?

 • adam naaktgeboren

  Verpleegkundigen tegen elkaar opzetten. A2 gaan op sommige diensten evenveel als A1 verdienen en op andere sdiensten niet. Ook worden A1 verpleegkundigen eigenlijk nog benadeeld. Ze hebben in princiepen 3j anciënniteit minder als A2.