Veroordeelde jihadspecialist: "België laat me in de steek, IS wil mijn hoofd"

afp
Montasser AlDe'emeh gaat een gratieverzoek bij de koning indienen tegen zijn veroordeling voor schriftvervalsing. De jihadexpert voelt zich in de steek gelaten door de autoriteiten, terwijl hij doodsbedreigingen krijgt van extremisten met wie hij nu op een hoopje gegooid is.

Montasser AlDe'emeh werd vorige week tot zes maanden uitstel veroordeeld voor het vervalsen van een getuigschrift waaruit moest blijken dat Jawad O. (28) een deradicaliseringstraject had gevolgd. De jihadexpert hield altijd vol dat hij handelde in opdracht van de Staatsveiligheid om meer te weten te komen over oud-Shariah4Belgium-kopstuk Hicham Chaïb.

De onthulling en veroordeling hebben een zware impact op het privé- en professionele leven van AlDe'emeh en hij kreeg al heel wat doodsbedreigingen. "Ongelooflijk dat ik ben veroordeeld terwijl ik zélf mijn leven riskeerde", zegt Montasser AlDe'emeh in onze krant.

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN HLN+, EXCLUSIEF VOOR ABONNEES. NOG GEEN ABONNEE? PROEF NU VIER WEKEN GRATIS
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GERARD de pelecijn

  Met onze hoofden houden ze ook geen rekening mee!

 • Mathieu Peeters

  Weer iemand die er van overtuigd is dat de Staat hem nadeel berokkend. Dat soort werkt blijkbaar allemaal voor de Staatsveiligheid, zeker als ze daar door hun zakken kunnen vullen. Neem je straf gewoon aan en gedraag je zoals het hoort dan mag je binnen x-aantaljaar eerherstel aanvragen. Krijgen is nog iets anders.

 • Wim Van Gulleghem

  Tiens..gratie? Voor een voorwaardelijke straf? Gratie geeft de koning aan personen die een gedeelte van hun straf uitgezeten heeft maar waarbij men vind dat deze al voldoende gestraft is. Dus waarom zou hij in godsnaam gratie vragen voor een straf die hij niet uitzit. Is helemaal niet nodig. Binnen 15 jaar kan hij toch gewoon eerherstel aanvragen?

 • danny janssens

  Henri Troyat......ik heb die bewuste aflevering ook gezien. Dit was het kantelmoment voor mij , voor een persoon waar ik een positief gevoel bij had. Het heeft men mening over hem herzien. Niet zozeer door die veroordeling. Wel door de bewuste uitzending.

 • JAN krommentak

  Hij wou helpen ging op straat en gaf informatie door aan de overheid maar tegelijk somde hij de tekortkomingen op en dat werd hem niet in dank afgenomen nee daar moest men niets van weten en lieten hem vervolgens vallen als een baksteen