Veroordeeld voor te snel rijden? Dan krijg je misschien een 'verklikker' in je wagen

ANP XTRA
Deze zomer begint een proefproject waarbij een "verklikker" wordt geïnstalleerd in het voertuig van personen die veroordeeld zijn voor een snelheidsovertreding. Dat schrijven La Libre en La DH. De zwarte doos speelt aan een computer allerlei gegevens door. Elke snelheidsovertreding wordt 'in real time' vastgesteld en geregistreerd.

Het gaat om een initiatief van Vias Institute, het instituut voor verkeersveiligheid. "Personen die door een rechter veroordeeld zijn voor zware snelheidsovertredingen, riskeren een zwarte doos in hun voertuig", zegt woordvoerder Benoit Godard. "Het toestel kost zo'n 250 euro, bedrag dat ten laste zou zijn van de overtreder."

In eerste instantie zullen automobilisten die het sensibiliseringsprogramma "Driver Improvement" volgen, zich op vrijwillige basis kunnen inschrijven. Dat geeft hen de mogelijkheid een straf of boete te vermijden. Als het proefproject een succes is, zou de zwarte doos kunnen worden opgelegd aan onverbeterlijke wegpiraten.
140 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo de De

  allemaal boter aan de galg voor zware redivisten. gewoon auto verbeurd verklaren wie ook de eigenaar is ! zal rap gedaan zijn met overtredingen! we gaan weer eens pamperen met ingewikkelde procedures die veel geld kosten en die op een twee drie te omzeilen zijn !

 • Koen Hermans

  nog even en je hebt meer vrijheid in een gevangenis dan in't (normale) leven

 • Daniel Bamps

  en om een huis te kraken en in beslag te nemen KRIJG JE NIKS. Dat is onze Belgische justitie.

 • Febe Chapin

  Alcohol, het grootste gevaar krijgt wel vrij spel.

 • raf peeters

  Iedere wagen met ingebouwde gps heeft in principe een verklikker ingebouwd ,men kan zeer goed de gegevens uitlezen waar je overal gezeten hebt als 't moet.Nu ze de autoconstructeurs verplicht hebben iedere nieuwe wagen uit te rusten met noodsysteem dat zich activeert bij aanrijding of om even welk nood-situatie ,wel wat denk je dat dat is?.