Veroordeeld in Frankrijk én België: omstreden Franse komiek Dieudonné treedt op in Verviers

Rond 17.30 uur hadden zich al ongeveer 300 toeschouwers verzameld in Stembert.
BELGA Rond 17.30 uur hadden zich al ongeveer 300 toeschouwers verzameld in Stembert.
De omstreden komiek en polemist Dieudonné M’Bala M’Bala treedt vanavond op op een privéterrein in Stembert, een deelgemeente van Verviers (provincie Luik). Een rechtbank in Parijs veroordeelde de Fransman een tiental dagen geleden nog tot drie jaar gevangenisstraf voor onder meer belastingontduiking en het witwassen van geld.

Rond de locatie van het optreden werd geheimzinnig gedaan. Pas om 16 uur werd die bekendgemaakt, terwijl de start van zijn show ‘En vérité’ om 18 uur gepland was. Het gaat om een veld in Stembert dat in het bezit is van de lokale kerkfabriek, die het heeft verhuurd aan een landbouwer. Meer dan 500 toeschouwers daagden uiteindelijk op.

De burgemeester van Verviers, Muriel Targnion (PS), werd zelf pas om 16.40 uur op de hoogte gebracht van het evenement, door de burgemeester van Luik. Ze nam onmiddellijk contact op met de lokale politie om het af te laten gelasten. “Die bleek niet over voldoende manschappen te beschikken om de honderden mensen, die allemaal 35 euro betaalden, te evacueren. De federale politie is om versterking gevraagd”, aldus Targnion.

Vervolging

Ruim 500 personen hebben het optreden, dat omstreeks 17.40 uur begon en een uur duurde, bijgewoond. Het optreden was afgelopen nog voor de politieversterking was aangekomen. De organisatoren en de personen die hun toestemming gaven voor het doorgaan van het spektakel op het terrein, riskeren vervolging, kondigde burgemeester Targnion aan. Zij is mistevreden dat de voorstelling kon plaatsvinden.

Sinds hij in 2017 door het Luikse hof van beroep veroordeeld werd voor racistische uitspraken, mag Dieudonné in ons land geen zaaloptredens meer geven. Ook in Frankrijk krijgt hij regelmatig een verbod opgelegd om in zalen op te treden. Daarom vraagt de komiek aan fans om op zijn website locaties door te geven waar hij wel aan de bak kan. Het gaat dan om privéterreinen of andere private eigendommen. De exacte locatie van de show wordt dan steeds pas op het laatste moment gecommuniceerd.

Vorige week zondag was Dieudonné nog te zien in Morlanwelz, in de provincie Henegouwen. Het gemeentebestuur bleek toen niet op de hoogte te zijn van het optreden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc van de poel

    Ze hadden toch minder moeite, ginds in Verviers, om een toespraak en bloemlezing van Theo Francken te verstoren. Daar stond ook van hééééél ver de politie te kijken.

  • sakke makkers

    BTW hij is vrijgesproken in Frankrijk.

  • DIRK VAN DESSEL

    Goed zo, "Free Speech" !