Vermoedelijke mensensmokkelaars van achtervolging op E40 zijn Irakese Koerden

afp
De vier vermoedelijke mensensmokkelaars die gisteren in Noord-Frankrijk werden opgepakt na een wilde achtervolging op de E40 met de Belgische politie, zijn Irakese Koerden. Dat heeft het parket van Duinkerke bekendgemaakt.

Twee verdachten raakten gewond door schoten van de Belgische politie, waarvan één zwaargewond. De twee anderen liepen verwondingen op bij het ongeval dat een einde maakte aan hun vlucht. Vrijdag verbleven ze nog in het ziekenhuis en zijn ze nog niet verhoord, aldus het parket.

Er is een onderzoek geopend voor onder meer hulp aan illegaal verblijf, het in gevaar brengen van personen door een motorvoertuig, rijden zonder geldig rijbewijs en zonder verzekering.

De wilde achtervolging ontstond donderdag rond 6 uur in ons land, aan een autowegparking in Jabbeke. Vrachtwagenchauffeurs verwittigden de politie dat ze verrast werden door vier personen die mensen aan boord van hun vrachtwagens hielpen. In een zware auto met Brits kenteken sloeg het viertal op de vlucht, achtervolgd door de Belgische politie. De achtervolging eindigde in Noord-Frankijk, op 15 km van de grens, toen de vluchters op de pechstrook op een stilstaande wagen botsten en tegen een vrachtwagen tot stilstand kwamen. Bij de aanrijding raakte een jong meisje gewond.

Dramatisch gevolg van de achtervolging: in de staart van de ontstane file reed een Nederlandse motorrijder in op een vrachtwagen. De motorrijder kwam daarbij om het leven.