Vermeersch: "Telkens Bruno Tobback op tv komt, verliest sp.a duizend stemmen"

PHOTO_NEWS
"Ik ben niet haatdragend, maar van hem kan ik niets positief zeggen." In een interview met De Zondag laat Vlaanderens bekendste filosoof, Etienne Vermeersch, zijn licht schijnen over de politiek.

Gevraagd naar de keuze die Vermeersch vandaag in het stemhokje zal maken, luidt het: "Dat zal ik deze keer niet zeggen. De vorige keer heb ik sp.a gestemd, onder andere Marleen Temmerman, maar zij komt nu niet op." Als de socialisten opnieuw de stem van de professor krijgen, dan zal dat niet aan sp.a-voorzitter Bruno Tobback te danken zijn. "Tobback heeft het verkorven bij mij na zijn brutale uitspraken aan mijn adres vorig jaar (in debat over hoofddoekenverbod, red.)."

Aan de vooravond van het sp.a-congres in maart 2013 verdedigde Tobback in een interview met Knack het gewijzigde partijstandpunt over diversiteit en de hoofddoek. Daarin moest Vermeersch het ontgelden, eminent verdediger van het hoofddoekenverbod. "Wat voor zin heeft het om uit een zogenaamde 'neutraliteit' eigenlijk één godsdienst te viseren? Vaak gaat het om vermomd racisme. De pogingen van Vermeersch om te bewijzen dat de moslims achterlijk zijn, die zijn toch pijnlijk gênant. De mening van Etienne zal me worst wezen", aldus Tobback.

Tobbacks uitlatingen zitten de professor nog steeds hoog: "Wat een brutale man!". Toch sluit Vermeersch een stem voor de sp.a niet uit: "Ik heb in die partij wel nog vele vrienden, hoor."