Vermeende terroristenleider vrijgelaten

De 25-jarige man uit Schaarbeek werd vorig jaar opgepakt na verschillende huiszoekingen. (Luchtfoto Schaarbeek)
PHOTO_NEWS De 25-jarige man uit Schaarbeek werd vorig jaar opgepakt na verschillende huiszoekingen. (Luchtfoto Schaarbeek)
De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Brussel heeft vandaag beslist om Abdelmajid A. voorlopig in vrijheid te stellen. Hij is een van vier vermeende leiders van een terroristennetwerk dat jihadstrijders rekruteerde en ze naar Syrië stuurde. In het dossier zijn een twintigtal mensen in staat van beschuldiging gesteld voor deelname aan terroristische activiteiten, met een link naar Syrië.

Abdelmajid A., verdedigd door de advocaten Didier de Quévy en Sébastien Courtoy, werd onder voorwaarden vrijgelaten. Volgens de raadsmannen is hun cliënt nooit een lid, laat staan een leider, geweest van een terroristennetwerk.

De man van 25 uit Schaarbeek werd in februari vorig jaar opgepakt na diverse huiszoekingen bij een groep mensen die ervan worden verdacht Syriëstrijders te hebben gerekruteerd en op weg naar Syrië te hebben gezet. Abdelmajid A. wordt ervan verdacht een van de kopstukken van het netwerk te zijn.

Hij was zelf naar Syrië gereisd met twee andere personen en werd in februari 2014 opgepakt in Turkije aan de grens met Syrië. De man is leraar mechanica in een Brusselse school en hij heeft sinds zijn arrestatie zijn gewone leven hervat, zeggen zijn advocaten. Volgens hen heeft hij niets te maken met jihadistische activiteiten.