Vermeend slachtoffer verhoord als verdachte na klacht van ex-bisschop Roger Vangheluwe: “Triest en schandalig”

Operatie Kelk

Kris Verduyn, vermeend slachtoffer van de gevallen Brugse bisschop Roger Vangheluwe.
Hans Verbeke Kris Verduyn, vermeend slachtoffer van de gevallen Brugse bisschop Roger Vangheluwe.
In de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Brussel heeft deze voormiddag het verhoor plaatsgevonden van Kris Verduyn, een man die beweert dat hij 25 jaar geleden door de toenmalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe seksueel misbruikt is. Verduyn werd twee jaar geleden al geconfronteerd met Vangheluwe, maar wordt vandaag niet als slachtoffer ondervraagd - wel als verdachte. Dat gebeurt nadat de oud-bisschop een klacht heeft ingediend wegens laster en eerroof. “Het is triest en schandalig”, zei Kris Verduyn na afloop. “Ik begrijp niet hoe hij zoiets durft te doen.”

Volgens Verduyn werd hij in 1992 gedwongen om seks met Vangheluwe te hebben. Dat zou gebeurd zijn voor de vormselviering van zijn zus, toen Verduyn 10 jaar oud was en optrad als misdienaar. Twee jaar geleden werd de man al geconfronteerd met Vangheluwe, die de beschuldigingen ontkent. Vangheluwe’s advocaat diende daarop zowel tegen Verduyn als tegen andere beweerde slachtoffers klacht in wegens laster en eerroof. 

“Ik blijf bij mijn verklaring, ik wijk er geen centimeter van af”, zei Kris Verduyn vandaag na afloop van zijn verhoor bij de federale politie. “Ik ben misbruikt en ik ben niet het enige slachtoffer. Ik sta hier ook in naam van die andere slachtoffers. Hij is een veelpleger en moet nu de gevolgen van zijn daden dragen. Het is makkelijk om als dader alles af te wimpelen. Er zijn feiten bewezen en in Operatie Kelk heeft hij ook bekentenissen afgelegd. Mijn verklaringen zijn niet leugenachtig zoals hij wil laten uitschijnen.” 

“Mocht het niet zo dramatisch zijn, het was belachelijk”

“Mocht het niet zo dramatisch zijn, het was belachelijk”, zei meester Walter Van Steenbrugge, advocaat van Kris Verduyn. “Meneer Verduyn heeft zijn verklaring afgelegd, hij is zeer aangedaan door het feit dat hij eerst misbruik is geworden en nu wordt voorgesteld als een leugenaar. Het is niet te geloven dat iemand die bekentenissen heeft afgelegd, nu in de aanval gaat en mensen die al zoveel hebben meegemaakt, nu nog al die ellende aandoet.”

De advocaat stelt zich ook vragen bij de lange duur van het gerechtelijk onderzoek en bij de houding van het Vaticaan: “Zijn bekentenissen zijn 9 jaar oud en er zijn duidelijke bewijzen. Maar we krijgen geen uitleg waarom het zo lang aansleept. In Rome beweegt er ook niemand, meneer Vangheluwe is nog altijd in functie. Ze hadden daar beter tegen hem opgetreden dan holle verklaringen af te leggen zoals ze de voorbije dagen gedaan hebben.”

BELGA4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Berth

  Wat een lafaard en dat noemt zich Katholiek. Heeft Vangheluwe dan echt geen geweten? Hoe laag kan je vallen?

 • Gerry Cle

  Ik begrijp niet dat Vangheluwe deze aanranding ontkent. Ze is reeds in 2015 verjaard. Hij zou zich beter gedeisd houden in het verborgene in plaats van zijn slachtoffers te schofferen.

 • louis pippers

  Veel laffer kan het niet een kinder verkrachter die zich nadien profileert als slachtoffer verscholen achter zijn katholiek ambt dank u justitie

 • Gil Groenewijn

  Ben er redelijk zeker van dat er wat betreft VanGheluwe een pak zijn die helemaal niet door hem zijn aangerand, misbruikt of wat dan ook. Hopen op geld doen ze ...Als men Vansteenbrugge (groeps-advocaat van misbruikten ) bezig hoort zijn er eigenlijk heel veel , komen er nog steeds bij, die door Vangheluwe zouden zijn misbruikt, Zveel zelfs dat dit een beetje ' te veel' is om nog kunnen waar te zijn.