Vermeend kopstuk van 'ndrangheta verzet zich tegen uitlevering aan Italië

Antonio Calogero Costaduro, geboren in Genk, nam de leiding van de clan over van zijn vader. Links een deel van de buit die bij de razzia in Limburg in beslag werd genomen.
rv Antonio Calogero Costaduro, geboren in Genk, nam de leiding van de clan over van zijn vader. Links een deel van de buit die bij de razzia in Limburg in beslag werd genomen.
Twee verdachten die woensdag tijdens operatie "Pollino" -gericht tegen de Calabrese maffia 'ndrangheta- werden opgepakt, moesten vandaag in het kader van hun uitleveringsprocedure bij de Limburgse parketmagistraat verschijnen. Het vermeende kopstuk, de 44-jarige Antonio Costadura uit Maasmechelen, koos daar voor de lange uitleveringsprocedure. Die kan drie tot vijf maanden duren. 

Tegen Costadura en twee anderen liep een Europees aanhoudingsbevel. Het gerecht in de Italiaanse regio Calabrië vraagt om zijn uitlevering. Door de keuze van de lange procedure verzet Costadura zich tegen zijn uitlevering aan Italië.

“Pollino” 
Woensdag vond een grote internationale actie met de naam Pollino tegen de maffiaorganisatie 'ndrangheta plaats in ons land, Nederland, Duitsland, Italië en Suriname. Politie en gerecht konden beslag leggen op twee miljoen euro crimineel geld, 140 kilo xtc-pillen en zo'n 3.500 kilogram cocaïne. 

Naast deze internationale actie voerde het parket van Limburg nog een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel. Daarbij werden negen verdachten opgepakt na huiszoekingen in Maasmechelen, Lanaken, Genk, Meldert (een deelgemeente van Lummen) en Wommelgem.

Gedurende het onderzoek zijn er door de federale gerechtelijke politie van Limburg observaties en telefoontaps uitgevoerd. Er werden negen verdachten voorgeleid. Zeven werden door de onderzoeksrechter aangehouden en twee anderen werden voorwaardelijk in vrijheid gesteld. De aangehouden personen worden onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en inbreuken op de drugswet. Ook de Roemeense vrouw van Costadura werd aangehouden. 

Twee van de zeven zijn vrijdag al voor de Tongerse raadkamer verschenen. Een van de twee vroeg uitstel tot volgende week. Van de andere verdachte is vrijdag de aanhouding bevestigd. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Billiet

    Ben verbaasd dat justitie hem nog niet heeft vrijgelaten...

  • Peter Van de Velde

    Hij wil niet terug naar Italië, natuurlijk niet want daar zál hij zn straf uitzitten.