Vermassen ziet videogames als inspiratiebron voor gruwelijke roofmoord Ardooie

JVK
Voor de Brugse correctionele rechtbank is het proces gestart over de roofmoord op Maurisette Poiré (83) uit Ardooie. Gillian Vandamme (21) was nog minderjarig toen hij de vrouw met 34 messtekken om het leven bracht. Volgens meester Jef Vermassen, advocaat van de burgerlijke partijen, vormden videospelletjes een inspiratiebron.

In de nacht van 3 op 4 januari 2013 wilde de toen 17-jarige beklaagde inbreken bij de bejaarde vrouw. Hij gooide een balk door het raam, waarop het slachtoffer wakker werd. "Hij geeft 34 messteken en schopt als ze op de grond valt. Moedig hoor, in de rug steken." Vandamme probeerde er vandoor te gaan met de Range Rover van zijn slachtoffer. "Maar hij kon hem eerst niet starten. Op het moment dat ze gestorven is, zat hij rustig de handleiding van de wagen te lezen."

"Hij speelt GTA, een serie videospellen met criminaliteit als thema. In zijn fantasie had hij al eens een oud vrouwtje vermoord."

Advocaat nabestaanden

Verkracht en in brand gestoken

Vermassen verwees meermaals naar de gruwelijkheid van de feiten. Zo werd het slachtoffer ook nog verkracht door de beklaagde. "Het is niet te geloven wat hij die dame heeft aangedaan. Hij wilde eens weten hoe het voelde, zijn eerste keer seks. Aan de psychiater verklaart hij dat het 'nul' was. Ze was dood en het was een verminkte, bejaarde vrouw." Daarna stak Vandamme ook nog het haar van Poiré in brand. "Hij wilde geen sporen nalaten. Ze is aangetroffen met een pluk haar in haar hand. Dat wil zeggen dat ze niet dood was. Een dode trekt haar haar niet uit van de pijn."

"Bij hem zie je uitvergroot hoe de wereld er vandaag uitziet. Dat collectief egoïsme, ik noem dat het Trumpisme."

Gerechtspsychiater

Levenslang voor familie

De familie van het slachtoffer is bijna volledig aanwezig tijdens de pleidooien. "Die grote familie heeft al levenslang gekregen. 'Moe' was een centraal figuur en heel belangrijk voor haar kleinkinderen", aldus meester Jef Vermassen. Tijdens het onderzoek waren alle getuigen erg positief over Maurisette Poiré. "Er is eigenlijk geen enkele slechte karaktereigenschap. Op assisen zou meneer gehoord hebben welke fantastische vrouw hij op gruwelijke wijze uit het leven heeft weggerukt."

Vermassen hekelde dat Vandamme aan alles zijn laars lapte. "Hij kreeg een individuele begeleidster, maar kwam zelden opdagen. Hij nam geen enkele kans, ook niet bij de jeugdrechter." Ook de gerechtspsychiater en de psycholoog zijn vernietigend over de persoonlijkheid van de beklaagde. "Bijna alle risicofactoren zijn er. Hij is onverschillig en heeft een grote behoefte aan prikkels. Bij hem zie je uitvergroot hoe de wereld er vandaag uitziet. Dat collectief egoïsme, ik noem dat het Trumpisme."

De aanleiding voor de gewelddadige feiten zoekt de advocaat van de nabestaanden in het gamegedrag van Vandamme. "Hans Van Themsche deed ook niets anders. Hij speelt GTA, een serie videospellen met criminaliteit als thema. In zijn fantasie had hij al eens een oud vrouwtje vermoord. Dat was je inspiratiebron."