Vermassen: "Deel van Bende van Nijvel waarschijnlijk al geliquideerd"

Advocaat Jef Vermassen en slachtoffer David Van de Steen.
RTL Late Night Advocaat Jef Vermassen en slachtoffer David Van de Steen.
In het Nederlandse praatprogramma RTL Late Night heeft meester Jef Vermassen een opvallende nieuwe uitspraak gedaan over de Bende Van Nijvel. "Een deel van hen is al geliquideerd", zei Vermassen. Hij zegt die informatie sinds vrijdag in zijn bezit te hebben.

Samen met slachtoffer David Van de Steen, die een aanval op de Delhaize van Aalst overleefde en zijn tweede boek ‘Overlever van de Bende van Nijvel’ voorstelt, was advocaat Jef Vermassen te gast in RTL Late Night. Van de Steen vertelde opnieuw over die ene noodlottige dag in 1985, toen hij met zijn moeder, vader en zus naar de supermarkt ging en als enige overleefde. “Niet schieten”, riep zijn zus nog. Het werd de naam van zijn eerste boek, de gelijknamige film van Stijn Coninx gaat op 10 oktober in première. 

Boycot

Vermassen benadrukte bij onze noorderburen opnieuw dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel geboycot is door hoge machten in de samenleving. “Door de top van de Rijkswacht, mensen uit het leger, mensen uit de Staatsveiligheid, bandieten die daar tussen zitten.” 

Vermassen denkt dat een doorbraak na 33 jaar moeilijk wordt. Maar hij geeft de strijd niet op. “We hebben nu terug een ploeg die hard aan het zoeken is. Alleen zitten we vandaag met het probleem dat de meesten al gestorven zijn, en dat een deel van hen – wellicht door de onderwereld – al geliquideerd is. Dat is informatie die ik nog maar sinds vrijdag heb.”

Het is de gevaarlijkste bende die we ooit gehad hebben. Die bestaat uit onderdelen. Ze spreken van 'De Reus', maar voor elke overval hadden ze een andere 'Reus'. Daar ben ik zeker van

Advocaat Jef Vermassen

"Er zijn een deel leden die dat natuurlijk gedekt willen, omdat dat zo hoog in de samenleving verworteld zit. En dat mag niet uitkomen, want dan komt onze democratie in het gedrang en noem maar op. Het is de gevaarlijkste bende die we ooit gehad hebben. Die bestaat uit onderdelen. Ze spreken van 'De Reus', maar voor elke overval hadden ze een andere 'Reus'. Daar ben ik zeker van."

“Vorig jaar had ik hoop”, zegt Van de Steen nog. Toen zette de vermeende ontmaskering van 'De Reus' België op zijn kop. “Maar er zijn nog altijd hoge mensen die gedekt worden. Ik ben het redelijk moe. Ik heb bepaalde antwoorden voor mezelf gezocht en gevonden en heb door dit boek en deze film kunnen zeggen wat ik wil zeggen. Ik hoop dat dat voldoet voor mezelf.”

Op zaterdagavond 9 november 1985 vielen bij de overval op de Delhaize in Aalst acht doden. Het was de laatste en meest dodelijke overval van de Bende.
BELGA Op zaterdagavond 9 november 1985 vielen bij de overval op de Delhaize in Aalst acht doden. Het was de laatste en meest dodelijke overval van de Bende.152 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Dauwe

  Waarom moest Freddy Troch van het onderzoek? Was hij de waarheid te dicht genaderd misschien? En toen werd het dossier ook nog eens overgeheveld naar Nijvel. En moest derhalve vertaald worden van het eerste tot het laaste blad. En dan moest de nieuwe onderzoeksrechter zich volledig inwerken. Van een vertragingsmaneuver gesproken!!!!

 • willem piening

  Wat zijn de feiten? Het is wel frapant dat er totaal geen aanwijzingen zijn. Alle bewijzen verdijnen met de loop der tijd. Als er ooit sprake geweest is van de speciale politie eenheid die verantwoordelijk zou zijn en klopen de feiten wel. En is er daarom niets terug te vinden van bewijzen. Dus volgens Agata Cristi zou dit de perfecte (roof) moord, en overval zijn waar de dader(s) onvindbaar zijn en blijven.

 • Luc Scheepers

  De realiteit is simpel: teveel hooggeplaatste deelnemers. Daarom!!!!

 • Liliane Vervliet

  Wie haalde Freddy Troch van het onderzoek ???

 • Dick DECOCK

  Wat is er van Vermassen zijn beweringen al bewezen, niks nada nougabollen, iedereen kan zulke pistes lanceren om zijn ego te strelen en boeken te verkopen.