Vermassen: “Als er binnen twee jaar geen assisenproces is rond Bende van Nijvel mogen ze onderzoek definitief opdoeken”

Jef Vermassen.
Photo News Jef Vermassen.
Als er binnen de twee jaar geen assisenproces komt over de Bende van Nijvel, dan mogen ze het onderzoek definitief opdoeken. Dat zegt advocaat Jef Vermassen, die nabestaanden van slachtoffers vertegenwoordigt, aan TV Oost. Advocaat Peter Callebaut, die ook burgerlijke partijen bijstaat, verwijt het federaal parket “onwil” en “onkunde”. 

Callebaut stelde in juni dat Abdelkader Belliraj, de Belgische Marokkaan uit Evergem die in Marokko veroordeeld werd tot levenslang voor terrorisme, de leider zou geweest zijn van de Bende van Nijvel. “Als men dat niet wil onderzoeken, is dat onkunde of onwil. Of is het allebei? Het zijn natuurlijk jongens die vernoemd worden in dat laatste dossier. Dat zijn echte terroristen. Dus daar lach je niet mee, die schieten vooraleer ze vragen stellen. Wij hebben naam en toenaam genoemd in het dossier en dat ook meegedeeld aan het parket”, zegt Callebaut.

Een doorbraak in het dossier dringt zich op, want over twee jaar loopt de verjaringstermijn naar het Bende-onderzoek af. “Maar zonder dat er mensen in het gerechtelijk onderzoek als beschuldigde worden vervolgd, krijg je geen assisenzaak”, aldus Vermassen. “En dat wordt toch wel hoog tijd als men nog voor de verjaringstermijn een assisenzaak wil houden.” Volgens de advocaten staan de namen van de leden van de Bende van Nijvel in het dossier.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Spandel

  Wie verdienen het meest aan het zolang mogelijk rekken van een 'belangrijk' proces? De slachtoffers van de misdaad, of de betreffende advocaten? Die vraag moet ook eens gesteld worden!

 • Peter Hegge

  Kwaliteit van politici, gerecht etc belichaamt hiermee het kunnen wegmoffelen van een recht op opheldering voor de maatschappij. Wat is de doelstelling hiervan. Als een topadvocaat niet mag of kan spreken is bescherming van de maatschappij lees bevolking, niet meer aanwezig en vervalt elke mogelijkheid tot opheldering van alle criminaliteit. Leve de corruptie en misdaad, de nieuwe slogan in België.

 • Anne Callebaut

  Misschien zal er eens iemand zijn mond voorbij praten,maar wanneer gaat dat zijn??????

 • hans dobbelaere

  Voor eens en altijd zoals zoveel zaken! Ze weten perfect wie de daders zijn maar de doofpot zal altijd blijven bestaan voor grote namen.

 • D'haese Luc

  Hoe kan iemand zijn mond opendoen? Hoe kan je uw ganse familie mee de dieperik intrekken? Vele jongeren raken geradicaliseerd van thuis uit, niet zelden verantwoordelijke ouders die niet in zien wat die extreem rechtse koers kan veroorzaken.