Verlengde aanhouding verdachten diamantroof op de tocht

Voor de diamantroof op Brussels Airport werden zeven verdachten gearresteerd. Vijf van hen blijven nog zeker in de cel. Over de verdere aanhouding van de andere twee verdachten wordt over twee weken beslist.
vmma Voor de diamantroof op Brussels Airport werden zeven verdachten gearresteerd. Vijf van hen blijven nog zeker in de cel. Over de verdere aanhouding van de andere twee verdachten wordt over twee weken beslist.
In het onderzoek naar de diamantroof op Brussels Airport heeft het Hof van Cassatie voor twee verdachten de beslissing van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling verbroken waarmee hun aanhouding werd verlengd. Voor drie andere verdachten, die ook in cassatie waren gegaan, werd de verlenging van hun aanhouding niet verbroken. Dat meldden de advocaten van de verdachten en werd bevestigd door een woordvoerder van het Hof van Cassatie.

In het onderzoek naar de diamantroof, die op 18 februari plaatsvond, werden begin mei zeven verdachten aangehouden door het Brusselse gerecht. De raadkamer bevestigde hun aanhouding, en op 30 mei deed ook de kamer van inbeschuldigingstelling dat. Vijf van de zeven verdachten gingen in cassatie en twee van hen hebben daar hun gelijk gehaald.

"Het Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat de rechters in de kamer van inbeschuldigingstelling hun beslissing onvoldoende gemotiveerd hebben", zegt raadsheer Benoit Dejemeppe van het hof van cassatie. "Een van de verdachten had geargumenteerd dat zijn naam niet opdook in de afgeluisterde telefoongesprekken. De KI heeft daarop geantwoord door naar het aanhoudingsbevel te verwijzen, maar de transcripties van de afgeluisterde gesprekken is pas na de aanhouding aan het dossier gevoegd."

Onvoldoende gemotiveerd
De tweede verdachte, die aangehouden was op basis van telefoongesprekken die in een ander dossier waren afgeluisterd, had opgeworpen dat hij niet in die gesprekken opdook. Ook op dat argument heeft de KI onvoldoende geantwoord, oordeelde cassatie.

De KI moet nu binnen de 15 dagen opnieuw over de aanhouding van de twee oordelen.