Verkrachter van 88-jarige vrouw krijgt vijf jaar cel

De beschuldigde toen hij vorige maand op de zitting werd binnengebracht.
JVK De beschuldigde toen hij vorige maand op de zitting werd binnengebracht.
Een 18-jarige man uit Kameroen die in december van vorig jaar op het kerkhof van Veurne een 88-jarige vrouw verkrachtte, is veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Hij wordt de komende vijf jaar ook ontzet uit zijn burgerrechten.

Volgens het openbaar ministerie vormt de man een gevaar voor de maatschappij en moet hij dus lange tijd achter de tralies. Steven Henderickx, de advocaat van de veroordeelde jongeman, betwistte de ernst van de feiten nooit maar stelde dat zijn cliënt veel meer gebaat zou zijn met een gepaste behandeling. Als minderjarige pleegde de jongeman, die in Nieuwpoort woont, immers al gelijkaardige feiten. Daarvoor werd hij veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee derde voorwaardelijk.

De dader verraste zijn meest recente slachtoffer toen hij plots van tussen de graven opdook. De 88-jarige vrouw kwam er naar de rustplaats van haar overleden echtgenoot. De dader maakte seksuele avances en sleurde de vrouw mee naar een werfwagen. Daar werd ze gedwongen tot orale seks. Omdat de vrouw vreesde voor haar leven, durfde ze niet tegen te werken. Na de feiten ging de verkrachter er vandoor met een fiets. De rechter besliste vanmorgen dat de veroordeelde ook tien jaar na zijn celstraf ter beschikking blijft van de strafuitvoeringsrechtbank. Zo kunnen ze de jongeman blijvend in de gaten houden, zelfs na zijn 5-jarige celstraf.

Het 88-jarige slachtoffer stelde zich tijdens de pleidooien nooit burgerlijke partij.