Verkozen vanaf de vijftiende plaats en andere verkiezingsverrassingen

Maarten De Veuster genoot zondag van zijn overwinning met een pintje in de hand.
Laenen Maarten De Veuster genoot zondag van zijn overwinning met een pintje in de hand.
In het Vlaams Parlement komen volgende legislatuur enkele verrassende gezichten terecht, die vaak vanop een moeilijke plaats verkozen raakten. Voormalig voorzitter Jan Peumans (N-VA) haalde genoeg stemmen vanop de Limburgse lijstduwersplaats en mag nog vijf jaar parlementslid blijven. Vermoedelijk gaat hij echter niet zetelen. 

Schotens burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) raakte verkozen vanop een vijftiende plaats. Sterkhouders als Jo De Ro (Open Vld) en Wouter Van Besien (Groen) verdwijnen dan weer uit het parlement.

De West-Vlaamse Mercedes Van Volcem, die al enkele legislaturen op de teller heeft, kreeg aanvankelijk geen verkiesbare plaats op de Open Vld-lijst. Ze protesteerde hevig, waarna de Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd zijn derde plaats afstond. De twee deden zondag een tijd haasje-over, maar het lijkt met 93 procent van de stemmen geteld toch Van Volcem die het zal halen.

In Oost-Vlaanderen maakt Herman De Croo zijn reputatie waar, door toch verkozen te raken vanop de lijstduwersplaats. De Croo wilde nochtans een einde breien aan zijn politieke carrière, maar heeft naar eigen zeggen het probleem “dat hij vanop elke plaats verkozen raakt”. Hij gaat wellicht niet zetelen.

lees verder onder de foto:

Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg

In Antwerpen kreeg uittredend minister Philippe Muyters (N-VA), net als vijf jaar geleden, slechts de lijstduwersplaats. Ook vanop die positie raakt hij makkelijk verkozen. Maarten De Veuster, N-VA-burgemeester van Schoten, komt het parlement binnen vanop de vijftiende plaats.

Op de Antwerpse Groen-lijst springt actrice Tine Van den Brande vanop de vijfde plaats over het nummer vier, en verzekert zich zo van een zetel. Sp.a-schepen Jinnih Beels slaagde er niet om vanop de lijstduwersplaats het parlement binnen te komen.

In Vlaams-Brabant raakt Willy Segers (N-VA), burgemeester van Dilbeek, verkozen vanop de lijstduwersplaats.

Op de Limburgse CD&V-lijst haalt uittredend minister Jo Vandeurzen, die geen politieke carrière meer ambieert, makkelijk het parlement vanop de lijstduwersplaats.

Verliezers

Tegenover die gelukkigen staan natuurlijk ook een reeks verliezers. Zo raken Ward Kennes (CD&V), Wouter Van Besien (Groen), Jo De Ro (Open Vld), Rik Daems (Open Vld) en Jelle Engelbosch (N-VA) niet meer in het Vlaamse halfrond.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefan Matheussen

  Proficiat Maarten van guppe + Fam.

 • Marc Geerts

  Besien is gezien....veel gebleit maar weinig wol. Terug in de weide bij de kudde maar pas op voor de wolf hé.

 • Jean West

  Meedoen verkozen zijn en dan niet zetelen, hoe ze kiezers bedriegen.

 • marc huyghebaert

  De mensen stemmen en kijk ze dwingen verkozenen af te zien van hun plaats om toch een zitje te hebben - democratie heet dat dan

 • dirk claeys

  Mercedes kan haar macht en invloed als advocate goed gebruiken, om nog een postje te hebben in Brussel! De blauwe familie bloed nu heftig ! Amper nog 5 a 6% , na kiezen steendood, wat een beleid van die Rutten!