Verkooppunten Thomas Cook België failliet: 500 werknemers verliezen wellicht hun job

Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Er is geen oplossing gevonden om een doorstart te realiseren voor Thomas Cook Retail België. Het bedrijf had tegen vandaag 5 miljoen euro nodig, maar dat geld is dus niet gevonden. Dat bevestigt een vakbondsbron aan HLN. Een faillissement lijkt nu onvermijdelijk; 500 werknemers komen wellicht op straat te staan.

Vorige week werden al drie vennootschappen van Thomas Cook België die reizen organiseren, samen goed voor 75 werknemers, failliet verklaard.

Vijf miljoen niet gevonden

Het was de bedoeling om met de vierde vennootschap, Thomas Cook Retail België, een doorstart te realiseren. Die vennootschap was met 501 medewerkers verantwoordelijk voor de Neckermann-winkels en Thomas Cook-shops.

CEO Jan Dekeyser had eind vorige week aan de vakbonden gezegd dat er tegen vandaag 5 miljoen euro moest worden gevonden. Met die fondsen zou de directie van Thomas Cook België de komende drie maanden door kunnen komen, en op die manier 500 jobs redden. Zonder succes dus.

De tsunami die door het faillissement van de Thomas Cook Group werd veroorzaakt bleek te groot

Directie Thomas Cook Retail België

“We bedanken al onze medewerkers”

De directie van Thomas Cook Retail België bevestigt dat de boeken worden neergelegd. “Ondanks zeer intensieve gesprekken met verschillende partijen tot het laatste ogenblik is er jammer genoeg geen akkoord over deze noodzakelijke kortetermijnfinanciering", schrijft Thomas Cook Retail Belgium in een persbericht. De raad van Bestuur van Thomas Cook Retail Belgium is daardoor genoodzaakt om alsnog de boeken van de vennootschap neer te leggen. De tsunami die door het faillissement van de Thomas Cook Group werd veroorzaakt bleek te groot.”

In de Neckermann-winkels en Thomas Cook-shops werken ongeveer 270 mensen, nog eens zowat 230 mensen bemanen de ondersteunende diensten op het hoofdkantoor in Zwijnaarde. “We bedanken uitdrukkelijk al onze medewerkers die tot de laatste dag met extreem veel inzet alles hebben gedaan voor onze organisatie”, klinkt het nog. “We leven mee met hen in deze moeilijke momenten en doen er alles aan om hen zo goed mogelijk te ondersteunen, samen met de sociale partners.”

 Jan Dekeyser, CEO Thomas Cook België.
BELGA Jan Dekeyser, CEO Thomas Cook België.

Doodse stilte na speech directie

De personeelsleden hebben zwaar aangeslagen gereageerd op de aankondiging van het totale faillissement. “Na de speech van de directie klonk er een doodse stilte”, zegt ACV-vakbondsman Patrick Van Holderbeke. “Bij heel wat personeelsleden was de hoop gerezen dat het toch goed zou komen.” 

Dat bevestigt ook Els De Coster van het ACLVB. Vandaag werden immers nog nieuwe reizen aangeboden in de filialen, wat de hoop op een doorstart bij het personeel alleen maar voedde. “Dat de stekker er vandaag uit zou gaan, had niemand verwacht. Mensen drinken hier nu samen een glas om het slechte nieuws op een positieve manier te verteren.”

De aanvraag tot faillissement zal vanavond worden ingediend bij de Gentse ondernemingsrechtbank. De rechtbank zal die aanvraag normaal morgen behandelen. “Vanaf dan zitten de mensen zonder werk”, zegt Van Holderbeke. Het is niet uitgesloten dat er alsnog een gedeeltelijke overname komt bij de afwikkeling van het faillissement door de curatoren.

VDAB

Zodra de werknemers formeel hun ontslag hebben gekregen, kunnen ze zich bij de VDAB inschrijven, zo legt Joke Van Bommel, woordvoerster van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst, de algemene procedure uit. Ze komen dan in aanmerking voor een uitkering. Er zal ook outplacement opgestart worden. 

De werknemers kunnen maximaal een jaar begeleiding krijgen. Hun profiel wordt opgesteld en er wordt bekeken voor welke functies ze in aanmerking kunnen komen. “Er zijn momenteel veel vacatures”, aldus nog de VDAB-woordvoerster. “We zijn hoopvol dat ze goed zullen terechtkomen.”

Op één na grootste faillissement dit jaar

Het aangekondigde faillissement van Thomas Cook Retail België wordt het op een na zwaarste faillissement dit jaar. Dat blijkt uit gegevens van het handelsinformatiekantoor Graydon.

In de ranglijst van faillissementen met het grootste banenverlies dit jaar, staat helemaal bovenaan Belle’s. Dat poetshulpbedrijf uit Kortrijk ging begin maart over de kop. Het stelde 636 mensen tewerk. Dus ook als je de circa 75 werknemers van de drie andere vennootschappen van Thomas Cook in België meetelt die vorige week failliet werden verklaard, blijft de teloorgang van de touroperator op de tweede plek staan in de ranglijst. Op de derde plaats staat Corelio Printing uit Erpe-Mere. Door het faillissement van de drukkerij in augustus kwamen 218 banen op de tocht te staan, volgens de gegevens van Graydon. 

BELGA34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  En waarom de kantoren niet in handen geven van het personeel? In veel gevallen zal dit minder kosten dan opzegvergoedingen.

 • Fons Casteels

  Als het écht waar is dat de 5 miljoen moest dienen voor de lonen van 3 maanden, dan hadden de vakbonden en directie wel een akkoord gesloten. Voorbeeld: "het personeel gaat akkoord met loonuitstel voor drie maanden, en het bedrijf geeft een attest voor de bank dat de achterstal na drie maanden zal gestort worden". Dat dit niet gebeurd is, betekent dat men het geld nodig had voor heel boze schuldeisers. En dat de schuldenlast dus veel te groot is om te overleven.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Iemand al idéé waar al dat geld naar toe is. Werknemers als eerste uitbetalen met het eerste geld dat er gevonden wordt daarna de passagiers (kleinste deel) en daarna pas de schuldeisers. Waarom op deze mannier schuldeisers hadden de rekening niet zo hoog mogen laten oplopen.

 • leen hanssens

  Ik hoor het Michel nog zeggen, jobs, jobs, jobs, hij had beter gezegd, werkloos, werkloos. Hij verhuist naar de EU, in België heeft hij er niet veel van terecht gebracht.

 • JAMAL MAHASSINE

  voor dexia waarborg gaan staan voor 40miljard lijkt geen probleem, voor gebakken lucht,en zonder de burgers te raadplegen, want die gaan dat betalen,