Verkoop van planten en bloemen in voedingswinkels kan

Belga
Winkels die voeding en dierenvoeding verkopen, mogen voortaan opnieuw ook bloemen en planten aanbieden met inachtneming van de maatregelen van social distancing. Handelszaken die enkel bloemen en planten verkopen blijven als 'niet-essentiële' handelszaken gesloten, al kunnen ze online wel actief zijn.

"Het is een uitbreiding van een eerder ministerieel besluit", zegt Stephanie Deleul, communicatiemanager van Arvesta, de groep met onder meer de AVEVE-winkels. Voor het nieuwe besluit mochten de AVEVE-winkels enkel voeding (onder andere bakbloem, lokale zuivel- en voedingsproducten) en dierenvoeding verkopen. "Er waren zeer veel vragen rond de verkoop van zaai- en plantgoed met de nakende start van het moestuinseizoen voor de zelfvoorziening van voeding", zegt Deleul. 

Voor tuinders is die uitbreiding naar planten belangrijk. De preventieve gezondheidsvoorwaarden, zoals het beperken van het aantal aanwezigen en de winkelduur tot maximum dertig minuten, blijven onverminderd gelden. 

We kiezen voor de gezondheid van de florist en de consument

Koen Van Malderen, directeur KUFB

De Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB), de beroepsvereniging van de floristen, was geen vragende partij voor de uitbreiding naar de verkoop van bloemen en planten. "Voor bloemenwinkels is dit gezien de kleine oppervlakte niet werkbaar om de hygiëne te garanderen. Voor ons is de hinderpremie van de overheid voor de opgelegde sluiting belangrijk. Bovendien is de online activiteit belangrijk en die begint te werken. We kiezen voor de gezondheid van de florist en de consument", zegt Koen Van Malderen, directeur van de KUFB.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Charles Noppe

  Ik vind het de stomste maatregelen. Ze kunnen nu al niet de niet noodzakelijke verplaatsingen tegen gaan. We zullen nu allemaal samen eens bloementjes gaan kopen. Dat is nogal levensnoodzakelijk. De boerenbond heeft het weer goed gepresteerd. Lobbying is dus nog steeds goed.

 • Rudy Dejonge

  Zo zot of dat het groot is Als ik mijn planten ga kopen heb ik nooit met 3 of 4 in het magazijn gelopen maak het verschil met enkel planten en winkels die alles verkopen bedankt Rudy Dejonge

 • Tina Colpaert

  Ipv bloemen te vernietigen zie artikel over bloemisterijen zouden ze beter uitdelen!

 • RONNY HOLSBEEK

  Deze maatregel slaat nergens op. Nu mogen de winkels , in het bijzonder de Aveve-wînkels naast levensmiddelen voor mens en dier ook bloemen en planten gaan verkopen. Maar die winkels verkopen meer dan dat alleen, oa ook meststoffen . Wat dan met de tuincentra die hetzelfde verkopen behalve dan geen voedingsmiddelen voor mens en dier. Die mogen dan wel niet open doen. Wat is dat nu voor gezever. Of is de nood regering bezweken onder de druk van de Boerenbond waar ze vriendjes heeft.

 • Dieter Devreeze

  Voila gedaan voor mij met de bloemenkleinhandel. Ik koop vanaf nu alles in aveve. Die willen ten minste nog verkopen.