Verkoop drones zit in de lift, gebruikers krijgen strengere regels opgelegd

Photo News
In het eerste kwartaal van 2018 zijn er al 10.400 drones verkocht. Dat is twintig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Samen met het groeiende aantal, zijn ook de regels errond verstrengd. Zo mag jij bijvoorbeeld maar tien meter hoog vliegen, en enkel in je eigen tuin, wanneer die niet in een beschermd gebied valt. Het vliegen met drones blijft dus voor veel mensen beperkt. Alleen wie een examen aflegt en een vliegbewijs haalt, mag het. En zelfs dan blijft alles streng gereguleerd.

Wie de regels aan zijn laars lapt, riskeert boetes vanaf 50 euro per inbreuk. Om dat te vermijden, lanceert Belgocontrol in juni een app waarop dronepiloten meteen kunnen zien of ze ergens mogen vliegen.

(De tekst loopt verder onder de foto)

Zelf een drone besturen? Vergelijk hier alle prijzen van drones13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Sierens

  Belgische wetgeving is gewoon belachelijk streng. Zo is een van de regels dat je min 50m van obstakels moet blijven. Wat recreatief vliegen dus eigenlijk quasi uitsluit. Zelfs met een brevet klasse 2 blijft die min afstand 50m.

 • Marc Wouters

  Wetgeving op maat van de bekrompen Vlaming. Zo veel is duidelijk na enkele reacties gelezen te hebben. Net daarom heeft Vlaanderen de meest restrictieve wetgeving ik denk zelfs ter wereld.

 • Chris Devlaeminck

  10 meter hoog en énkel boven je eigen tuin. Vanop 10 meter hoogte kan men in de tuin van de buren filmen. Als ik er ene zie bij mijn buur dan schaf ik me een paintball geweer aan. En natuurlijk zullen er zijn die de regels aan hun laars lappen. Natuurlijk zullen er gekwetsten en doden vallen. Het is een kwestie van tijd.

 • Zjeppe Fierens

  Als ik ergens een inbreuk zie, zal ik niet twijfelen dit te melden. Als hobby-piloot moet ik er niet aan denken dat zo'n ding in de schroef van mijn toestel terecht komt. Wij hebben strenge examens moeten afleggen, ik zie niet in waarom bestuurders van zulke toestelletjes dat niet zouden moeten doen. Het luchtruim is niet "van iedereen".

 • Patrick De pauw

  Als er 1over mijn tuin vliegt haal ik hem naar beneden mijn buur is verwittigd!kinderen of niet ik schiet het uit de lucht die rommel?waarom moet er perse een camera inzitten?om te komen gluren?ja dada elk zijn plezier en prive