Verkiezingen veranderen ook samenstelling Senaat grondig

BELGA
De verkiezingen hebben ook de kaarten in de Senaat fors door elkaar geschud. N-VA en CD&V verliezen elk 3 zetels, terwijl Vlaams Belang er 5 extra binnenhaalt. Ook Groen krijgt er 1 senator bij. Sp.a moet dan weer 1 zetel afstaan. Open Vld blijft status quo.

Sinds 2014 wordt de Senaat niet meer rechtstreeks verkozen. 50 van de 60 senatoren worden door de deelstaatparlementen gestuurd: 29 Nederlandstalige, 20 Franstalige en 1 Duitstalig parlementslid. Daarnaast mogen de partijen samen 10 senatoren coöpteren.

Verkiezingsuitslag

De zetelverdeling hangt af van de verkiezingsuitslag. Vanuit het Vlaams Parlement mag N-VA 8 senatoren aanduiden, Vlaams Belang 6, CD&V en Open Vld elk 4, sp.a en Groen elk 3 en PVDA 1. Behalve PVDA hebben alle Vlaamse partijen ook recht op één gecoöpteerde senator. Dat brengt het totaal op 9 zetels voor N-VA, 7 voor Vlaams Belang, 5 voor zowel CD&V als Open Vld, 4 voor zowel sp.a als Groen en 1 voor PVDA.


Aan Franstalige kant moet de PS 2 senaatszitjes inleveren. De Franstalige socialisten mogen met hun gecoöpteerde senator meegerekend nog 7 senatoren afvaardigen. Ook de MR moet het met een deelstaatsenator minder doen en komt op 6. Hetzelfde verlies is er voor cdH. De Franstalige christendemocraten verliezen bovendien hun gecoöpteerde senator aan de PTB (PVDA), waardoor ze op 2 zetels uitkomen.

De PTB mag overigens ook 3 Franstalige deelstaatsenatoren aanduiden. In totaal mag de PVDA dus 4 mensen naar het rode pluche sturen. Ecolo krijgt er 1 deelstaatsenator bij en komt daarmee aan 4 senatoren plus een gecoöpteerde senator. Dat brengt het totaal op 7 zetels voor PS, 6 voor MR, 5 voor Ecolo, 4 voor PTB (PVDA) en 2 voor cdH. De Ecolo-Groen-fractie zal daarmee 9 zetels tellen, evenveel als de N-VA-fractie.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gregoor Vogels

  Wanneer wordt die postjespakkers instelling alsook de provinciebesturen eindelijk afgeschaft??

 • peter servranckx

  Allemaal heel mooi gezegd maar waarom dient de senaat nu eigenlijk ? En de provincieraad en de EU want daar horen we ook niet veel van behalve besparen

 • Raoul Rouma

  In elk rusthuis veranderd de populatie jaarlijks, dus die daar enkele jaren zitten moeten niet klagen.

 • Ronny Van de Wal

  Kevin Oeyen: Een gecoöpteerd senator ontvangt nog altijd tussen de 60000 en 80000 € vergoeding per jaar hoor.

 • Lieve Vandamme

  Dacht dat de senaat werd afgeschaft??? Ook het parlement zou afslanken.....maar ja, het zijn zéér goed betaalde postjes, nietwaar? De belastingbetaler zal er wel voor werken!!!