Verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen: 6,9 procent van bestuurders reed te snel

Een politiecontrole tijdens de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen.
Ronny De Coster Een politiecontrole tijdens de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen.
Bij controles op de Verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen reed 6,9 procent van de 49.096 gecontroleerde bestuurders te snel. Dat laat de politie weten.

De Verkeersveilige dag herdenkt de kettingbotsing van 27 februari 1996 op de E17 ter hoogte van Nazareth. Door plots opkomende dichte mist vielen er toen tien doden en 56 zwaargewonden. Meer dan 200 voertuigen waren betrokken. 

De provincie Oost-Vlaanderen riep naar aanleiding van het ongeval de verkeersveilige dag in het leven. Die vond gisteren voor de 24ste keer plaats.


"Er werden in totaal bijna 50.000 voertuigen gecontroleerd, en daarvan reed 6,9 procent te snel”, zegt commissaris Alexander De Baets. “Dat is minder dan de 7,2 procent van vorig jaar, maar wel meer dan de jaren daarvoor. Dit jaar werden er wel opvallend minder rijbewijzen ingetrokken. Nu waren het er zeven. Vorig jaar waren het er nog zestien, in 2018 zelfs 35. We zien dus een vrij constante in het aantal overtredingen, maar de mate waarin de snelheid overtreden werd is nu kleiner dan de voorbije jaren.”

De grootste overtredingen werden gemeten in de bebouwde kom in Sint-Niklaas, waar een bestuurder 109 kilometer per uur reed, en in Ronse waar een automobilist 121 per uur haalde in een zone 70. Op de autosnelweg werd een overtreder geflitst met een snelheid van 164 per uur. 

In bepaalde steden lag het percentage overtreders beduidend hoger. Zo reed bij de controles in Gent 13,8 procent van de 2.376 gecontroleerde voertuigen te snel. Vier personen kunnen hun rijbewijs kwijtraken.

Alcohol en drugs

Er werden 837 ademtesten uitgevoerd. Maar twee bestuurders hadden te veel gedronken. Vorig jaar waren dat er nog 21 op 1.150 gecontroleerde bestuurders. Acht bestuurders waren onder invloed van drugs op 328 testen, tegenover 17 op 386 vorig jaar. Er waren ook 46 pv’s voor gsm-gebruik, 24 voor rijden zonder gordel, 4 voor rijden zonder verzekering en 9 voor rijden zonder geldig rijbewijs.