Verkeersrechter D'hondt waarschuwt: "Dronken bestuurders zullen door alcoholslot nu vaker kiezen te vluchten"

Verkeersrechter Peter D'hondt.
belga - photo_news Verkeersrechter Peter D'hondt.
Vanaf vandaag zullen bestuurders die betrapt worden met een alcoholgehalte van 1,8 promille (tien glazen in twee uur) of meer, verplicht een alcoholslot moeten laten installeren in hun wagen. Verkeersrechter Peter D’hondt van de rechtbank van Dendermonde is en blijft een zeer koele minnaar en spreekt van een erg kostelijke, moeilijk haalbare en moeilijk uitvoerbare maatregel, herhaalde hij vanmorgen in ‘De ochtend’ op Radio 1.

“Ik houd mijn hart vast bij een ongeval. De berekende opportunisten onder de verkeerscriminelen zullen nu kiezen voor een vlucht. Ze hebben er belang bij om zich pas later aan te melden bij de politie, waardoor de gemeten alcoholemie (het alcoholgehalte in het bloed) lager ligt.  Ze ontlopen zo een alcoholslot".

Het alcoholslot kan al sinds 2010 worden opgelegd, maar dat is door de verkeersrechters op acht jaar tijd amper 52 keer gedaan. Ter verlijking: per jaar worden 50.000 dronken chauffeurs betrapt.

Ook somt D'hondt enkele hiaten in de wetgeving op. Een recidivist die met de fiets wordt betrapt met 1,2 promille of meer, krijgt verplicht een alcoholslot voor de auto.  Professionele chauffeurs die inbreuk na inbreuk plegen, kunnen van de rechter een vrijstelling krijgen, waardoor het alcoholslot enkel van toepassing is op een personenwagen. “Ze zijn ongeschikt voor het besturen van een wagen of bromfiets, maar kunnen dus met een vrachtwagen of een bus blijven rijden, begrijpe wie kan.”

"Sprong in het diepe"

De magistraat vraag zich af hoe de uitvoering van de complexe beschermingsmaatregel in zijn werk zal gaan. Hij heeft het over “een sprong in het diepe” door de wetgever.

Eind 2016 liet D’hondt zich al eens kritisch uit over het alcoholslot. “Het is niet meer dan een lapmiddel. Het geeft ons een vals gevoel van veiligheid. De enigen die er beter van worden, zijn de fabrikanten van die sloten”, verklaarde hij toen.

D’hondt vindt het veel zinvoller om iemand tijdelijk ongeschikt te verklaren. “Hij is dan verplicht om helemaal clean te worden alvorens nieuwe examens te mogen afleggen. Dat is een ingrijpende beschermingsmaatregel, maar ik stel vast dat het bij de meesten wél helpt.” 

LEES OOK:  "Alcoholslot vermindert de kans op recidive met minstens 75 procent" 
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Alsof ze nu al niet op de vlucht gaan Deze keer blundert deze rechter zwaar.

 • Sebastian Peeters

  Ik vrees dat hij wel gelijk heeft. Dronken een ongeval veroorzaken staat zo goed als gelijk met het failliet van uzelf en van uw gezin. Ik keur dronken rijden zeker niet goed, maar geen enkel misdrijf wordt financieel zo uitgebuit als dit. De enigen die ongelofelijk veel zullen verdienen aan het alcoholslot zijn de fabrikanten en het VIAS op kosten van mensen die nooit meer uit hun negatieve spiraal zullen geraken.

 • Gerard Braeckmans

  Jo Bsmans, het is niet de eerste keer dat je absurde reacties schrijft. Het gaat hier niet over ongevallen maar ongevallen met alcohol. Iemand die met een stuk in zijn kraag iemand aanrijdt. Het is niet de fout van de rechter, maar de fout van de bestuurder! En dat deze een andere weg zoekt is ook zijn fout niet. Iemand die ze dan oppakken die verbod heeft om zonder alcoholslot te rijden moesten ze gewoonweg afvoeren naar de gevangenis.

 • Febe Chapin

  Waarschijnlijk zelf een dronken rijder.

 • mark devos

  als hij dat nu nog ni begrepen heeft is hij echt nog dommer dan ik dacht ...en hij is echt niet van de slimste ...toch ni op de unif .... ventje leeft op een andere planeet ...planeet woef ...